fbpx Profesor Fukuyama: Etničke podjele u BiH su podloga za vješte manipulacije

Profesor Fukuyama: Etničke podjele u BiH su podloga za vješte manipulacije

Home

Profesor Fukuyama: Etničke podjele u BiH su podloga za vješte manipulacije


Bosna i Hercegovina ima kompleksno državno uređenje koje ‘stoji’ na putu efikasnom donošenju odluka, a da bi se proces odlučivanja unaprjedio neophodno je postojanje društvenog konsenzusa i autonomnih institucija, sposobnih da djeluju u općem interesu.

Ocjena je to jednog od najpoznatijih američkih i svjetskih intelektualaca, autora “Kraja povijesti” Francisa Fukuyame, koji je gostovao večeras na sesiji o temi „Zarobljena država u poskonfliktnom društvu“, održanoj u Sarajevu u organizaciji Centra za izborne studije, Tranparency Internationala BiH, ‘Zašto NE’ i Fakulteta Političkih nauka Univerziteta u Sarajevu.

Profesor Fukuyama je u izjavi za medije, datoj uoči sesije, kazao da pitanje postizanja konsenzusa seže u sferu politike, te da BiH nije izuzetak u tom pogledu.

Istaknuo je da je ‘zarobljena’ i nefunkcionalna država u slučaju BiH rezultat posebnih okolnosti, Daytonskog ustava, složene institucionalne strukture i stanja u kojem se prefereiraju etničke podjele, a što koči progres koji bi bio orijentiran ka jačanju povjerenja i djelovanju za dobrobit sviju.

Mišljenja je da etničke podjele u BiH, odnosno etniciteti služe političarima kao podloga za vješte manipulacije.

Oraćajući se sudionisima sesije, Fujuyama je elaborirao brojna pitanja karakteristična za aktuelni trenutak modernih država, daljnji demokratski razvoj i jačanje vladavine prava, uključujući odgovornost vlasti, izgradnju i jačanje institucija, kao i efikasnu borbu protiv korupcije, uz osvrt na iskustvo SAD-a na tom planu.

Fukuyama je profesor političke ekonomije. Njegovo najpoznatije djelo “The End of History and the Last Man” (prevedeno kao “Kraj povijesti i posljednji čovjek”) izazvalo je veliko zanimanje javnosti i objavljeno je u preko dvadeset izdanja širom svijeta.

U posjeti Sarajevu boravi u sklopu Akademije za razvoj liderstva koja se održava od 2. do 7. jula, u organizaciji Centra za izborne studije, Tranparency Internationala BiH, ‘Zašto NE’ i Fakulteta Političkih nauka Univerziteta u Sarajevu u saradnji sa Center on Democracy, Development, and the Rule of Law (CDDRL) Univerziteta Stanford.

 

(Izvor: Fokus.ba)

Tagovi
Objavio: Pon, 03/07/2017 - 22:04

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top