Profesora informatike nema ni za lijeka: Na konkurse za prijem ovog kadra niko se ne prijavljuje

Gimnazija Obala već duže vrijeme suočava se s problemom nedostatka profesora informatike. Jednostavno, na konkurse za prijem ovog kadra niko se ne prijavljuje, a na biroima za zapošljavanje, kako tvrdi direktor ove srednje škole Benjamin Hedžić, ne mogu se naći profesori ove struke. Problem je, navodi, što i postojeći informatičari radije prihvataju druge poslove u privatnom sektoru koji su četiri puta više plaćeniji od posla nastavnika u školi.

Dopisi

- Naša škola drugi put je raspisala konkurs za prijem profesora informatike, koji je još otvoren, a na koji nemamo prijavljenih kandidata. I to nije slučaj samo u našoj školi, mnogo je škola koje imaju tu problematiku. Jednostavno, kadrovski naraštaj ne prati tržište rada. Tržište se puno brže razvija da fakulteti ne mogu da produciraju dovoljno nastavnika. Slali smo i dopise službama za zapošljavanje KS-a, ZDK-a, Tuzlanskog kantona i gdje sve nismo, ne bismo li pronašli nekog mladog čovjeka koji želi da pređe u Sarajevo da radi. Ni na jednom zavodu nemate profesora informatike, kazao je Hedžić te istakao kako je dobro da se priča o ovom problemu, jer se možda time uspije probuditi interesovanje i viših instanci da se nešto sistemski uradi o ovom pitanju.

U ovoj gimnaziji trenutno rade dva profesora informatike, a potreban je još jedan kako bi se normalno odvijao nastavni proces.


Ocjene

- Nastavni proces ne trpi puno, on teče, možda ne u idealnim uslovima, ali nekim kreativnim rješenjima pokušavamo prevazići problem. Zakonom je predviđeno da drugi profesori mogu preuzimati nastavu tako da postojeći profesori informatike pokrivaju koliko mogu, a tamo gdje ne mogu preuzimaju profesori matematike ili nekih drugih predmeta. Što je najvažnije, ne zaostaje se za nastavnim sadržajima i učenici će biti normalno ocijenjeni. Zakon nam ne omogućava da uzmemo nekoga po ugovoru o djelu, također ne predviđa neku brzu prekvalifikaciju kadrova koji su na birou. Zato nadležni trebaju poraditi na tome, naglasio je Hedžić, uz nadu da će ipak naći prijeko potrebnog profesora informatike.