Profesori, saradnici i studenti UNSA odbacili nacrt Kodeksa ponašanja i odijevanja

Nastavnici, saradnici i studenti Univerziteta u Sarajevu koji su učestvovali u javnoj raspravi održanoj danas na Fakultetu političkih nauka, insistiraju da se nacrt Kodeksa ponašanja i odijevanja na UNSA u potpunosti odbaci.

Kako su kazali, nacrt je u suprotnosti s temeljnim ljudskim pravima i članom 11. Etičkog kodeksa UNSA. Istakli su da je nacrt restriktivan, diskriminatoran i ideologiziran, te nepopravljiv u logičkom, stilskom i jezičkom smislu.

"Poštujući zakonsku obavezu donošenja kodeksa, insistiramo da se predloženi nacrt u potpunosti odbaci, da se imenovanje komisije za izradu nacrta provede na demokratski i participativan način, te da se s izradom nacrta krene u potpunosti iz početka", kaže se u zaključcima javne rasprave o nacrtu kodeksa.
 

Zaključci javne rasprave

Zaključci javne rasprave



Ovaj nacrt je digao veliku prašinu i izazvao brojne rasprave u javnosti, te podijeljenost među akademskom zajednicom. Dok ga jedni podržavaju, drugi se zgražavaju ističući kako ne možemo zabraniti sve ono što nam se ne sviđa. 

Rektor UNSA Rifat Škrijelj kazao je ranije u razgovoru za Klix.ba donošenje kodeksa je potrebno zbog pijanih profesora i pojavljivanja na fakultetima u "odjeći za plažu". Podsjetio je kako je to obaveza koja proizilazi iz novog Zakona o visokom obrazovanju KS, te da je riječ o dokumentu koji je još u formi nacrta i koji će biti korigovan shodno rezultatima rasprave.