Profesorica u Hrvatskoj predavala historiju 10 godina s lažnom diplomom

Više od deset godina profesorica D.B. predavala je u Gimnaziji Gospić u Hrvatskoj historiju, a povremeno i sociologiju. Njen rad, kažu kolege, bio je besprijekoran, ona omiljena među učenicima, ali postojao je problem koji je otkriven prije koji dan – D.B. nikad nije diplomirala.

Ta vijest u gospićku gimnaziju prije nekoliko dana stigla je sa Sveučilišta u Zadru, na kojem je D.B. navodno diplomirala. 

"Šokirao sam se kad sam vidio taj dopis. Poznajem je od 2009. godine kad sam ja ovdje došao raditi, a ona je došla prije mene", kazao je za 24sata.hr Josip Štampar, profesor tjelesnog odgoja koji je na mjestu vršitelja dužnosti direktora od jula prošle godine.

Diplome svih uposlenika škola je, prema uputi Ministarstva obrazovanja RH, poslala na provjeru univerzitetima a na kojima su izdana. Štampar kaže kako uposlenike nisu o tome obavijestili, niti su to bili dužni učiniti.

Međutim, dogodila se jedna zanimljiva stvar. Ova omiljena profesorica prije samo desetak dana tražila je od direktora sporazumni raskid ugovora o radu. Kazala mu je da očekuje novi, bolji posao. Direktor je, prema pravilima, postupio tako da joj je to i dozvolio. Profesorica je lani postala majka te se nedavno vratila s porodiljnog dopusta.

"Nisam slutio ništa, a kamoli ovo što se iz svega toga izrodilo", kaže Štampar. 

D.B. se ranije preselila iz Gospića te tvrdila da je novo radno mjesto čeka bliže njenom novom mjestu prebivališta. U prošlu srijedu je došla potpisati raskid ugovora i pokupiti svoje stvari iz škole. Lijepo su se rukovali i pozdravili. I onda je nastao filmski obrat.

Sekretarka je u direktorov ured donijela poštu, među njom i kovertu sa zadarskog Sveučilišta. U dopisu je pisalo da je diploma D.B. lažna.

"Ona je zadnja osoba na koju bih pomislio da je lažirala diplomu", kaže direktor. 

Više od 30 diploma iz ove škole sa oko 1.800 učenika poslali su na provjeru. Od njih 30, za polovicu se još čekaju povratne informacije sa sveučilišta na kojima su izdane.

"Ona je izuzetno tiha i povučena, rijetko smo koju riječ prozborili. Djelovala je savjesno, a jedan njen učenik na državnom takmičenju iz historije osvojio je prvo mjesto", kazao je jedan od kolega.

Iz ureda rektorice zadarskog Sveučilišta kazali su da nemaju nikakvog komentara, a zadarska policija cijeli je slučaj prebacila na obradu PU Ličko senjskoj.

"Prijava nam još nije stigla, a kad stigne pokrenut ćemo kriminalističku istragu. Nakon toga, ako se utvrdi počinjenje nedjela, ide prijava za krivotvorenje isprave", kazala je Maja Brozičević, glasnogovornica PU Ličko senjske.

Za krivično djelo krivotvorenja službene ili poslovne isprave predviđena je kazna zatvora u trajanju od šest mjeseci do pet godina.