Profesorica Zubejda Gobeljić iz Tuzle postala prva bosanska kurra hafiza

hahahah journalism
U utorak 12.5.2020. godine profesorica odgoja u Behram begovoj medresi u Tuzli, hafiza Zubejda Gobeljić okončala je šestogodišnje educiranje iz svih kiraeta.

Time je stekla zvanje prve žene kurra hafize u Bosni i Hercegovini. Svoj posljednji ispit je položila pred najeminentnijim stručnjakom kiraetske nauke kod nas kurra hafizom Dževadom Šošićem.

Od jeseni 2014. godine hafiza Gobeljić je radila na učenju svih rivajeta i kiraeta pojedinačno, a zatim i učenja hatme po svih sedam kiraeta i njihovih 14 rivajeta prema poznatoj metodi džemaa, piše Hanuma.ba.

Sticanjem ovog zvanja hafiza Gobeljić svrstala se među one koji su svoje idžaze uzeli od eminentnih autoriteta kiraetske nauke, veoma cijenjenog i poznatog predajnog puta do Poslanika, a.s., uz učenje svakog kiraeta prema općeprihvaćenim uslovima i metodama koje su uspostavili autoriteti ove naučne oblasti.

Značenje titule Kurra hafiz pojašnjava hafiz dr. Dževad ef. Šošić:

“U arapskom jeziku riječ kurra predstavlja množinu od riječi kari’, što, u kontekstu u kome govorimo, znači učač Kur’ana. Kad se u islamskoj literaturi na arapskom jeziku želi ukazati na osobu koja vješto, lijepo, tečno i, posebice, ispravno uči Kur’an na različitim kiraetima, onda se kaže da je bio od kurra, tj. stručnjaka za učenje Kur’ana. Otuda se taj izraz upotrebljava u našoj tradiciji za hafize koji poznaju sedam, odnosno deset mutevatir kiraeta.”