USK ŠUME: Razvijen novi informacioni program koji omogućava nadzor nad ilegalnom sječom

Prednost takvog sistema je da se resursi koriste racionalno, prate štetočine prisutne u šumama a uz to kupcima se obezbeđuje drvo dobiveno legalnom sječom. Ovo poduzeće je prvo u BiH koje u svrhu zaštite šuma koristi moderne tehnologije

Informacioni sistem su osmislili Jasmin Mešić i Haris Koljić, inžinjeri ovog preduzeća. Na ideju su došli sasvim spontano, primjetivši da se u svrhu kontrole koristi zastarjela tehnologija. Sa skromnim informacijskim znanjem ali naoružani entuzijazmom upustili su se u realizaciju projekta.

“Mi kroz ovaj informacioni sistem bukvalno možemo u prostoru i vremenu pokazati koje je stablo obilježeno za sječu, koja ga firma izradila i posjekla te kod kojeg je kupca to stablo završilo. Postoji ta jedna sljedivost u okviru informacionog sistema što nije nekad ranije bila praksa” riječi su Harisa Koljića.

Image

Svako drvo ima svoju ličnu kartu i može se kontrolisati njegov put od panja do proizvodnje odnosno kupca. U šumama su objeručke prihvatili zamisao mladih inžinjera jer je nelegalna sječa iako manje prisutna i dalje problem koji opterećuje njihovo poslovanje. Softver kontrole nad sječom uskoro će biti primjenjen na terenu.


Više o novom informacionom programu mladih inžinjera, pogledajte u sljedećem videu: