Programer iz Trebinja Ranko Mandić osvojio nagradu NASA-e

Home

Programer iz Trebinja Ranko Mandić osvojio nagradu NASA-e


Programer iz Trebinja Ranko Mandić osvojio je nagradu za najinspirativnije rješenje Američke svemirske agencije NASA na njihovom godišnjem takmičenju "Space apps challenge".

U ovom takmičenju prezentiraju probleme iz različitih oblasti i traže rješenja razvijajući takmičarski duh u cijelom svijetu. Takmičenje se prvi put ove godine odvijalo i u BiH, u Tuzli, ali se Mandić nije prijavio tamo, već se odlučio za drugu varijantu - za takmičenje preko interneta, iako je u tom slučaju konkurencija mnogo veća.

"U Tuzli je učestvovalo svega pet timova iz BiH, u Srbiji je bilo njihovih osam timova, a preko interneta se prijavilo 119, gdje sam ja bio među osam nagrađenih i to za najinspirativnije rješenje problema NASA tehnologije", priča Mandić, koji je zaposlen u Elektro-Hercegovini kao programer.

Iako voli svoj posao i nije mu dosadio, kaže da se ponekad zamori od brojki i kilovata i da je često u slobodnom vremenu na sajtovima koji se bave istraživanjem svemira, pa je tako došao i do ovoga konkursa.

Problem koji je izabrao da rješava odnosi se na terminologiju NASA i sve je uradio za dva slobodna popodneva, a u pitanju je njihov žargonski rječnik sa nekoliko desetina hiljada izraza i skraćenica kojima više niko ne vlada, pa se traži način da njihovi uposlenici bolje i brže uče te termine, ali i da se javnost animira na takvo učenje.

"Moja ideja se zasniva na igri jer se tako najbolje uči, pa sam osmislio karte poput sličica ili Jugi Jo karata i na svakoj je po jedan termin i tekstualni opis, a špilovi tih karata bi se nalazili na radnim mjestima uposlenika, u bifeima i mjestima gdje se druže uposlenici NASA, koji mogu, dok piju kafu, prelistavati karte i učiti nove termine.

Takođe bi se promovirala i razmjena karata među zaposlenima, ali se one mogu razmjenjivati i među njihovom djecom, kao i svim mladim ljudima, pa bi se teminologija NASA brže širila i više učila kroz zabavu", objašnjava Mandić svoju ideju.

On je na svojoj prezentaciji uradio prelom dizajna četiri demo karte, među kojima je i svemirski teleskop Hubble, termin iz ikonografije NASA, a njegova karta ima na sebi sliku teleskopa, opis, vrijeme kada je lansiran u svemir i koliko je u upotrebi, oznaku složenosti termina i ostalu potrebnu specifikaciju, kako bi se radilo i sa svim drugim pojmovima.

Cjelokupna prezentacija počinje kratkim videom od pola minuta u kome on svojoj kćerkici pruža jednu od tih karata, a ona se oduševljava, uz komunikaciju na engleskom, a zatim ide i poduži tekstualni opis kako je došao na ovu ideju, koje je probleme nosila, koje resurse je koristio.

Ono što je zanimljivo jeste da ova nagrada nema materijalnu vrijednost, već će mladom programeru samo donijeti popularnost koju već stiče, s obzirom na to da njegova prezentacija na internetu ima na hiljade pregleda.

 

(Izvor: Radiosarajevo.ba)

Tagovi
Objavio: Ned, 04/06/2017 - 07:44

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top