Prohić: Nije dobro da poglavar Islamske zajednice podržava SDA ili neku drugu opciju

Politički analitičar Ibrahim Prohić poručio je u izjavi za Klix.ba kako nije dobro da poglavar Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini direktno ili indirektno podržava politiku Stranke demokratske akcije (SDA), dodavši da ona u konačnici šteti i muslimanima.

Reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović je kroz bajramsku hutbu tokom bajram-namaza, preko džamijskih razglasa, prožeo nekoliko političkih poruka koje su izazvale komešanje među vjernicima, jer su podsjećale na izborni slogan SDA "Snaga naroda". 

"Siguran sam da će muslimani znati prepoznati one koji se zalažu za slobodu, dostojanstvo, prosperitet, snagu i jedinstvo našeg naroda od onih koji su nametljivci", kazao je reis Kavazović osvrćući se na predstojeće Opće izbore.

Osim toga, reis je poručio kako je "snaga našeg naroda i zajednice u budnosti i odlučnosti da se suprotstavimo ideološko-političkoj kleptomaniji", kako se "snaga našeg čovjeka uvijek pokazivala u privrženosti bosanskoj tradiciji" te kako je "snaga naše zemlje u ljudima".

Ibrahim Prohić napominje kako se nadao da će aktuelni reis Kavazović napraviti iskorak kada je riječ o sekularizaciji i da je naročito bio optimističan nakon što se nedavno vratio iz Sjedinjenih Američkih Država. 

"Obznanjeno je da će Islamska zajednica u BiH biti manje involvirana u politička zbivanja. To je bilo pomalo iznenađujeće, s obzirom na to da znamo dugogodišnju prisnu ideološku i političku vezu između islamske zajednice, odnosno njenog poglavara, i vodeće stranke u Bošnjaka SDA. Oni koji hoće objektivno da posmatraju znaju da je SDA napravila ozbiljne štete ovom društvu i ozbiljne štete Bošnjacima, iako se ona deklariše kao zaštitinik interesa Bošnjaka i države Bosne i Hercegovine. Ali praksa pokazuje da je SDA pravila ozbiljne štete, pravi ih i danas, a aktuelni lider također pravi velike štete Bošnjacima i državi BiH. ", kazao je on.

Podsjetio je da je prethodni reis svojevremeno znao reći "glasajte za SDA i za Harisa Silajdžića". 

"Mustafa ef. Cerić je tada naznačio svoje političke favorite u jednoj političkoj stranci - SDA i jednoj personi koja nije bila u toj stranci, ali koja je iz ko zna kojih razloga bila njegov politički favorit", prisjetio se Prohić.

Napomenuo je da postoji kontinuitet političkog involviranja i utjecaja ne samo islamske zajednice nego i ostalih političkih zajednica i njihovih poglavara na politička zbivanja u BiH. 

"Mi zapravo živimo jedno vrijeme koje jako opasno, u kojem postoji sprega između religije i politike. Historija je puna kontinuirane borbe između svjetovne i crkvene vlasti za prevlast. Ali postoje periodi u kojima postoji sprega između ove dvije vlasti i ti periodi su u pravilu označeni tamnim bojama - znači to nije dobro za demokratiju, za opći interes... Mi od devedesete godine živimo jednu vrstu takve sprege između religije, odnosno crkvene i svjetovne vlasti", objašnjava Prohić.

Istakao je da sadašnjeg reisa poznaje još iz vremena dok je bio muftija tuzlanski i da ga poznaje kao izuzetno moralnu osobu. 

"No, valja imati na umu da on, iako je poglavar Islamske zajednice u BiH, nije apsolutni vladar. Tamo postoje druge strukture koje su u toj sferi starije od njega i čije ponašanje je determinirano partikularnim ili pojedinačnim interesima... Ta disharmonija ili odsustvo kontinuiteta možda nije želja reisa, nego balansiranje onog što on želi i što misli da je moguće", rekao je Prohić.

Prohić u svakom slučaju poručuje da nije dobro da poglavar Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini direktno ili indirektno podržava politiku SDA, ali i bilo koju drugu političku opciju.

"SDA odavno nije stajala slabije nego što stoji sada. Da se SDA nalazi u jednom uređenom demokratskom društvu, ona bi ove izbore izgubila katastrofalno. Međutim, mi ne živimo u takvom društvu i ovdje prolaze stvari koje u demokratskom društvu ne bi prolazile. SDA čini štetu ovom društvu i mislim da nije dobro da poglavar Islamske zajednice u BiH direktno ili indirektno podržava takvu politiku, jer ona u konačnici šteti i muslimanima. Najveći broj Bošnjaka su muslimani, odnosno vjernici", zaključio je Ibrahim Prohić.