Proizvođači jagodičastog voća: Cijena maline ne pokriva ni osnovne troškove

Home

Proizvođači jagodičastog voća: Cijena maline ne pokriva ni osnovne troškove


Povodom posljednje obavijesti Udruženja otkupljivača i izvoznika jagodičastog voća da se može očekivati da će finalna otkupna cijena maline za 2017. godine iznositi 1.50 KM, oglasili su se iz Saveza proizvođača jagodičastog voća u BiH.

Oni smatraju da je objavljena cijena za proizvođače i proizvodnju neprihvatljiva i niska, jer ne pokriva ni osnovne troškove ulaganja koji svaki proizvođač mora da izdvoji.

Pored toga informacije plasirane od strane Udruženja otkupljivača i izvoznika jagodičastog voća FBiH su izazvale veliku zabrinutost i nesigurnostkod proizvođača jagodičastog voća. Savez preuzima neophodne korake sa ostalim akterima u lancu proizvodnje, u okviru radne grupe koja je formirana pri Federalnom ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, da se status sektora malinarstva popravi i ustabili. Dodatno Savez preduzima i druge korake kao što je promocija distribucije i potrošnje maline na domaćem tržištu, kao alternativa za plasman jagodičastog voća u odnosu na ustaljenu praksu.Nadamo se da će se nadležno ministarstvo i ostali učesnici na tržištu uključiti i preduzeti potrebne korake kako bi se ustabilila situacija u sektoru malinarstva. Želimo da napomenemo da je Predstavnički dom Parlamenta FBiH usvojio zaključke da u slučaju ekstremnih poremećaja na tržištu jagodičastog voća (maline) Federalna vlada, vlade kantona, gradovi i općine se obavezuju da osiguraju sredstva za subvencije proizvođačima jagodičastog voća (maline), kaže se u saopštenju.

 

 

(Izvor: Fena)

Tagovi
Objavio: Pon, 03/07/2017 - 11:41

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top