Proizvođači žitarica i stočari u teškoj situaciji: Godina je bila stresna što pokazuju i cijene

.

Svi proizvodi su bukvalno poskupjeli, i za ljudsku i za stočnu hranu, navodi Suad Selimović iz Privredne komore TK

Poljoprivredna sezona u Tuzlanskom kantonu se bliži kraju. Poljoprivrednici sumiraju rezultate. Naš Vahidin Mujagić posjetio je jedno od najvećih gazdinstava i uvjerio se da proizvodnja ipak može biti cjelogodišnja, a zarada dobra.

Na imanju Salke Bešića u općini Živinice proizvode se mnoge poljoprivredne kulture, od krompira, paprike i patlidžana pa do paradajza, koji ove godine ima dobru tržišnu cijenu.

- Trenutna cijena u maloprodaji je od 2,5 do 3 KM. Međutim ona varira. Kod većine proizvođača paradajza je u završnoj fazi, kod mene je plastenik u početnoj, kazao je Salko Bešić.

A da bi u plastenicima povrća bilo do kraja jeseni, potrebna je planska sadnja, što znači sjetva određene kulture u razmaku od mjesec dana ili više.

- Proizvodimo kulture u vrijeme kada imaju dobru cijenu i kada ih je lakše plasirati, dodaje Salko.

Za razliku od njega koji za sve kulture koje proizvodi ima navodnjavanje kap po kap, u mnogo težoj situaciji su proizvođači žitarica i krompira na većim parcelama, ali i stočari.

- Ova godina, kada je u pitanju ratarstvo, suho ratarenje koje nije bilo pokriveno navodnjavanjem, bukvalno je desetkovano i ostalo je bez očekivanih prinosa. Tako da ova godina, slobodno možemo reći, vrlo je stresna. To pokazuju i jesenje cijene proizvoda. Svi proizvodi su bukvalno poskupjeli, i za ljudsku i za stočnu hranu, navodi Suad Selimović iz Privredne komore TK.

Veća cijena proizvoda znači više novca za poljoprivrednike, ali i veća ulaganja. Salko Bešić kaže da se ne uzda u poticaje države, nego u sebe i suprugu. Rade bez nakupaca direktno sa mušterijama na tri pijace. Zarađuju dobro.

Šlag na kraju sezone kod Bešića je pravljenje pekmeza od šipa. Dio ubranog šipa prodaju kao sirovinu po cijeni od 3 KM po kilogramu. Dio prodaju kao gotov proizvod a nešto ostave i za sebe.