Projekat “Povratak prirodi” – Pješačke staze i šetnice Velike Kladuše

lkjg

„Povratak prirodi“ novi je projekat Radija Velika Kladuša kojeg sufinansira Ministarstvo za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoliša USK-a. U okviru ovog projekta realiziraćemo serijal od 8 emisija kroz koje ćemo predstaviti neke od istaknutijih prirodnih resursa i bogatstava općine Velika Kladuša, odnosno slušaocima i gledateljima video priloga pokušat ćemo približiti potencijale koje Općina ima u šumamam, rijekama, plodnim površinama, kestenu, izletištima, šetnicama i starim gradovima. U prvoj emisiji vodimo vas na šetnice i pješačke staze. Jedna od najposjećenijih je šetnica Stari grad-Velika Kladuša.

Šetnica je zajednička inicijativa i realizacija biciklističkog kluba „Krajišnik“ i planinarsko društvo „Velika Kladuša“, a uz pomoć Općine Velika Kladuša i brojnih volontera. Gotovo cijelom svojom dužinom proteže se kroz šumu, tako da šetačima ali i biciklistima pruža čist zrak i mir na samo nekoliko stotina metara od centra grada.Cijelom svojom dužinom kroz šumske predjele  prolazi i pješačka staza Grljevac koju je prije nekoliko godina uredilo planinarsko društvo „Velika Kladuša“.

Staza je duga 5 km i šetačima nudi pravi užitak, netaknutu prirodu, ali i kamene kugle koje su slučajno pronašli mještani Zborišta. Na ovom mjestu protiču i planinski potoci koji prave male vodopade, a u sezoni gljiva šuma je idealna za branje ovog šumskog ploda. Laganim hodom kompletna pješačka staza Grljevac se pređe za oko dva sata. Šetnicom Stari grad Velika Kladuša i pješačkom stazom Grljevac prošetali su nas Senad Šehić i Šefik Sadiković.