Projekat vrijedan 30 miliona eura: KS dobija prvu vjetroelektranu

Kanton Sarajevo uskoro bi trebao dobiti prvu vjetroelektranu, te se tako priključiti zajednici proizvođača održive energije.

Naime, u srijedu 23. maja 2018. godine ministar privrede Kantona Sarajevo Muharem Šabić i prokurista kompanije "Suzlon Wind Energy BH" d.o.o. Pedersen Erik Winther potpisat će Ugovor o koncesiji za izgradnju i korištenje Vjetroelektrane "Ivan Sedlo – Hadžići".

Kako saznajemo, riječ je o vjetroelektrani sa 12 vjetroagregata po 2,1 MW instalisane snage.

Investiciona vrijednost ovog projekta je oko 30 miliona eura, preciznije 58.674.900 KM, a Kanton Sarajevo će pomenutoj kompaniji dati koncesiju na period od 30 godina. 

Inače, kompanija Suzlon, jedna je od vodećih kompanija u sferi proizvodnje vjetroturbina u svijetu, a sa svojih 8.500 zaposlenika je zastupljen u 18 zemalja i na šest kontinenata. Proizvodni kapaciteti Suzlona su u Indiji, USA i Kini, dok istražne kapacitete imaju u devet zemalja svijeta, kao što su Danska, Njemačka, Španija i Holandija.

"Izabrali smo Ivan-sedlo, jer općina Hadžići je poznata po dobroj klimi za investitore, a Kanton Sarajevo jer se kantonalna Vlada trudi da bude servis i partner pravim investitorima. Nakon mjerenja na ovom lokalitetu, koja su izvršena na tri mikrolokacije, ustanovili smo da je prosječna brzina vjetra 7,7 m/s, što lokaciju čini pogodnom i zbog čega smo se odlučili da počnemo proces za pripremu izgradnje", kazao je ranije za Radiosarajevo.ba Samir Džaferbegović, zastupnik kompanije Suzlon za BiH.

Ovaj projekt će biti idealna prilika da se i domaće kompanije okušaju u izgradnji ovakvih objekata, te će projektovanje i inženjering raditi domaće kompanije uz pomoć stručnjaka iz različitih ekspertnih timova kompanije Suzlon. Također, iz kompanije Suzlon dodaju da će se truditi da za izgradnju svih objekata potrebnih za funkcioniranje vjetroelektrane budu izabrane domaće kompanije.