Projekti oživljavanja Stare čaršije - obrtničke jezgre Grada Cazina

Značajne privredne aktivnosti provode se u Gradu Cazinu. Uveliko traju aktivnosti na uređenju poslovne zone Ratkovac, planiraju se projekti za razvoj malog i srednjeg biznisa a u tom pravcu aktuelni su i programi putne infrastrukture unutar Grada i njegove šire okolice.

Ovih dana aktuelan je i projekat privrednog oživljavanja starog jezgra Cazina. Naime, nakon što su odrađeni značajni komunalni radovi u ovom dijelu grada, lokalne vlasti sada žele ovdje potaći otvaranje malih i srednjih obrta.

Cazinska čaršija nekada je važila kao središte privrednih aktivnosti Cazina ali i šireg područja Krajine

Grad Cazin u ovoj godini ima u planu iz budžeta usmjeriti značajna sredstava u privredu. Nastaviće se sa ranije započetim projektima, gdje je zasigurno najvažnija, kapitalna investicija, stavljanje u funkciju poslovne zone Ratkovac a tu je i podrška novim projektima. Jedan takav je oživljavanje starog dijela Grada Cazina koji je nekad važio kao centar zanatstva.

U mnogobrojnim radnjama ovdje su nekada privređivale nadaleko poznate cazinske zanatlije. Gradske vlasti sada u ovom dijelu Grada žele potaći obrtničke aktivnosti. Ovih dana aktuelan je javni poziv kojem je namjena upravo vezana za finansiranje obrtničkih djelatnosti.

Cilj javnog poziva je da se sufinansira u prvo godini šest biznisa koji će biti ocijenjeni u skladu sa ranije utvrđenim kriterijima. Poziv traje 20 dana, tačnije do 31. marta. Svi koji imaju dobre poslovne ideje rado će biti razmotrene i u konačnici podržane, ističu u Gradskoj upravi. Osim toga, Grad je aplicirao i za dodjelu sredstava kod UNDP-a kroz projekat MEG odnosno općinskog okolišnog i ekonomskog upravljanja.

Upravo bi ova sredstva zajedno sa gradskim bila usmjerena u nastavak projekta oživljavanja stare čaršije.