Projektom “Izgradimo mostove zajedno” zajedno u šetnji Bihaćem predstavnici 3 religije

.

 

Članovi bihaćkog Međureligijskog vijeća danas su simbolično prošetali centrom grada. Predstavnici tri vjerske zajednice, poslali su poruku mira i tolerancije u zajednici poznatoj po vjekovnom suživotu.

 

Na šetnju kojom se upućuje poruka dobra i obilazak vjerskih objekata sve tri konfesije odlučili su se, kažu, kako bi ojačali saradnju jedni sa drugima koje, priznaju, trebala bi biti na višem nivou...

Projekt pod nazivom „Izgradimo zajedno mostove“ osmislili su i danas realizirali članovi Međureligijskog vijeća sa područja Grada Bihaća. Predstavnici katoličke, pravoslavne i islamske konfesije zajedno su prošetali od katoličke do pravoslavne crkve a potom se uputili ka džamiji Fethiji. Na ovaj način poslali su, kažu, poruku mira, suživota i tolerancije.

Možda smo u vjeri različiti, ali to su i naše prednosti, da upoznamo jedni druge nakon čega ćemo se, kako su sami kazali, više poštovati i uvažavati. Abdulaziz ef. Nuspahić, fra. Ivan Tučić i paroh Slaviša Milinović ovim su činom još jednom ukazali da je Međureligijsko vijeće prava adresa za jačanje saradnje među vjerskim zajednicama.

Članovi vijeća ipak priznaju da su zajednički projekti i susreti u proteklom periodu bili rijetki, te je neophodno puno više raditi na ovim i sličnim projektima.