U petak promocija knjige o Cazinu, njegovoj historiji i ljudima

Sa velikom radošću najavljujemo promociju knjige akademika Envera Ljubovića, pod nazivom „Grad Cazin i Cazinska krajina od završetka Prvog svjetskog rata 1918. do danas - Cazin i Cazinska krajina u 20. stoljeću i početkom 21. stoljeća“. Radi se o drugom dijelu knjige o Cazinu i njegovoj historiji, koja predstavlja nastavak opsežnog istraživanja objavljenog i promoviranog prošle godine.

Promocija će se održati u petak, 26.04.2019. godine, u Kulturnom centru Cazin, sa početkom u 19:00 sati. Uvodničar promocije je gradonačelnik grada Cazina, mr. Nermin Ogrešević, a promotori su profesori Bahrudin Beširević i Hasan Salkić.

Novu knjigu akademika Ljubovića ćete na promociji moći kupiti po promotivnoj cijeni od 20 KM.

Vezana vijest: Zahvaljujući akademiku Ljuboviću grad Cazin bogatiji za vrijednu studiju o svojoj bogatoj i burnoj prošlosti

ENVER LJUBOVIĆ, povjesničar i klasični filolog, rođen je 2. januara 1950. godine u Obrama, Kakanj, Bosna i Hercegovina. Osnovnu i srednju školu završio je u rodnom mjestu. U Zadru je završio Filozofski fakultet, grupu Povijest i latinski jezik s pregledom rimske književnosti. Nakon završetka studija, oko 19 godina je radio kao gimnazijski profesor historije i latinskog jezika u Cazinu, a sada je zastalno zaposlen u Srednjoj školi dr. Antuna Barca, gdje je predavao također povijest i latinski jezik u gimnazijskom programu. Nekoliko godina radio je kao vanjski saradnik u gimnazijama u Senju, Delnicama i Otočcu. Danas s porodicom živi u Senju, a od 2015. je u zasluženoj mirovini.

Već dugi niz godina bavi se heraldikom, rodoslovljem i onomastikom. Jedan je od rijetkih historičara na našim prostorima koji se bavi heraldikom i rodoslovljem, pa je iz tog znanstvenog područja do sada objavio 14 knjiga i više naučnih i stručnih članaka u raznim časopisima u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Srbiji (Vojvodina), Mađarskoj i Italiji. Redovni je član HAZUDDA (Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Domovini i dijaspori) u stalnom statusu hrvatskog akademika. Član je Hrvatskog društva klasičnih filologa, te Hrvatskog grboslovnog i zastavoslovnog društva u Zagrebu. Dobitnik je Povelje Grada Senja za doprinos u prosvjeti, nauci i kulturi. Stalni je saradnik Leksikografskog zavoda Miroslav Krleža u Zagrebu.