Promocija Zakon o mladima FBiH u svim srednjim školama USK-a

Demokratska organizacija mladih Velika Kladuša učesnica je današnjeg Kantonalnog aktiva direktora srednjih škola Unsko sanskog kantona.

U sklopu redovnih aktivnosti i projekta ''Uključi se, poveži i unaprijedi zajednicu!'', na današnjem održanom Kantonalnom aktivu direktora srednjih škola predstavnici Demokratske organizacije mladih Velika Kladuša predstavili su značaj neformalnog obrazovanja, uključivanja mladih u omladinske organizacije, značaj nevladinog sektora i zajedničke aktivnosti svih aktera na uspostavljanju zdrave sredine za rad i razvoj mladih. Prisutnima je prezentiran i Zakon o mladima FBiH, te važnost uključivanja mladih u procese donošenja odluka koje se tiču mladih Unsko sanskog kantona.

Na Kantonalnom aktivu direktora srednjih škola pored direktorica i direktora svih srednjih škola učešće su uzeli: Ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta USK-a Damir Omerdić sa saradnicima te direktor Pedagoškog zavoda USK-a Haris Omanović sa saradnicima.

Na aktivu dogovorena je daljnja saradnja Demokratske organizacije mladih Velika Kladuša sa svim srednjim školama na području USK-a, te promocija Zakona o mladima FBiH i Strategije prema mladima USK-a u srednjim školama u USK-a.

Ova aktivnost uslijedila je nakon potpisivanja Sporazuma o saradnji i razumijevanju između Demokratske organizacije mladih Velika Kladuša i JU Pedagoškog zavoda USK-a. Saradnja između sporazumnih strana se ogleda u stvaranju sredine usmjerene ka uspostavljanju i poboljšanju institucionalnih mehanizama za brigu o mladima, provođenjem zajedničkih aktivnosti u osnovnim i srednjim školama na području Unsko sanskog kantona kroz neformalno obrazovanje mladih.

 

Prisutni su dali punu podršku aktivnostima Demokratske organizacije mladih Velika Kladuša, te iskazali interesovanje za daljnju saradnju na ovakvim i sličnim projektima, jer neformalno obrazovanje ima veliki značaj u razvoju i radu mladih ljudi. Projekat ''Uključi se, poveži i unaprijedi zajednicu!'' finansijski je podržan od strane Instituta za razvoj mladih Kult.