Promovisana knjiga „Mali ekolog“ kladuškog autora Vedada Mustedenagića

.

Promocija knjige „Mali ekolog“ kladuškog autora Vedada Mustedenagića upriličena je u subotu, 25. septembra u Velikoj Kladuši. Riječ je o metodičkoj publikaciji iz domena ekologije za dječiji uzrast. Kako autor objašnjava, knjiga „Mali ekolog“ rezultat je istraživanja o ekologiji kroz prizmu islama, koje je ranije započeo tekstovima namijenjenim odraslima.

Knjiga je, prije svega, namijenjena djeci i onima koji kroz različite obrazovne sisteme rade s djecom. Međutim, autor ističe pozitivne reakcije odraslih osoba, ali i potrebu da upravo oni čitaju ovakvu knjigu, jer je stanje ekološke svijesti nezadovoljavajuće.

„Ciljna grupa su prvenstveno djeca. Knjiga je napisana u formi kazivanja, odnosno deset priča prilagođenih osnovnoškolskom uzrastu. Pisana je iz domena islama, tako da je najviše usmjerena ka onima koji se žele na takav način educirati. Međutim, smatram da je knjiga univerzalnog karaktera, jer su i ekološki problemi univerzalnog karaktera. Knjigu mogu čitati i odrasli, jer su toliko zanemarili ekološke probleme da im se kao djeci o njima treba govoriti“, ističe Mustedanagić.

Pored knjige „Mali ekolog“ Vedad Mustedenagić objavio je i knjigu „Dan u životu muslimana“. Kao nastavak knjige “Mali ekolog” autor priprema radnu svesku koja bi omogućila kroz interakciju lakše usvajanje činjenica iz knjige u radu s djecom.

Prva promocija knjige u Velikoj Kladuši upriličena je u Rajnovcu, u prirodnom ambijentu sela Dekići. U narednom periodu na području naše općine planirano je više ovakvih promocija ali i kreativnih dječijih radionica koje će biti koncipirane po knjizi „Mali ekolog“.