Propada jedina kaldrma u gradu na Vrbasu: Umjesto rugla, uz malo truda napraviti domaću Skadarliju

To bi mogla biti ulica sa slikarima, koji će ovdje pred svima praviti umjetnička djela i dopustiti nam da uživamo u njima, istaknuo je Dacešin

Na lijevoj obali rijeke Crkvene, u najužem dijelu centra Banje Luke, grad na Vrbasu dobio je prije 90 godina uređen prostor za trgovce. Nekoliko godina poslije, izgrađena je i gradska Tržnica, a danas se u njenoj blizini nalazi i posljednja banjalučka kaldrma, o kojoj niko ne vodi računa.  

Napušteni objekti  

Putopisac Robert Dacešin smatra da bi ova kaldrmisana uličica, uz malo napora, mogla postati banjalučka Skadarlija. Dacešin ističe da za to treba malo volje i novca i da bi Banja Luka ubrzo dobila ulicu po kojoj bi mogla postati prepoznatljiva u svijetu. 

Dacešin: Nekoliko galerija

Dacešin: Nekoliko galerija

- U moru neiskorištenih turističkih potencijala Banje Luke, nalazi se i ova mala ulica. To je jedina kaldrma u gradu, locirana je u samom centru, odmah do Tržnice. Ovo mjesto danas je ruglo Banje Luke, s gomilom napuštenih objekata koji tako stoje već neko vrijeme i na koje smo svi nekako zaboravili. Niko više ni ne prolazi ovuda - podsjeća Dacešin.

On dodaje da bi se na tom mjestu mogla napraviti mala umjetnička ulica po uzoru na Skadarliju u Beogradu. S nekoliko galerija, suvenirnica i s nekoliko neobičnih kafića.

Manji Monmartr

- To bi mogla da bude ulica sa slikarima, koji će ovdje pred svima praviti umjetnička djela i dopustiti nam da uživamo u njima. Nešto kao što je Monmartr u Parizu, samo manjeg obima, naravno. To bi bio kutak za sve umjetničke duše ovog grada - poručio je Dacešin.

Oblik zmijanjskog veza 

Dacešin je predložio i da se zmijanjski vez, koji je uvršten na UNESCO-ovu listu nematrijalne kulturne baštine, drugačije iskoristi.

- Kaldrma je jedna od karakteristika mnogih portuglaskih gradova - trotoari i pješačke zone ukrašeni su mozaicima s tradicionalnim motivima, a u novije vrijeme i modernima. Mnogi motivi kaldrme podsjećaju na geometrijske oblike našeg tradicionalnog zmijanjskog veza i mislim da bi i on mogao tako da se iskoristi - kazao je Dacešin.

U moru neiskorištenih turističkih potencijala Banje Luke nalazi se i ova mala ulica, ističe Dacešin