Proputovao 47 zemalja i kaže da je najljepša BiH

Avantursta, poliglota, putopisac, magistar ekonomije, teniski sudija i trener, Banjalučanin Robert Dacešin proputovao je skoro čitav svijet sa malo novca. Obišao je 47 zemalja bez skupih usluga turističkih agencija, upoznao stvarni život ljudi u raznim dijelovima svijeta, a za N1 kaže da je Bosna i Hercegovina najljepša.

Engleski, španski, portugalski, italijanski i slovački jezici savladani su zahvaljući brojnim putovanjima. Za daleke egzotične destinacije dvadesetpetogodišnjem Robertu Dacešinu nije trebalo mnogo novca, proputovao je kroz 47 zemalja zahvaljujići odlučnosti da ispuni svoje želje.

"Od toga dana u avgustu 2010. putujem sam, često autostopom, koristim kaučsurfing. Putovanje bez kontakta sa ljudima ne znači ništa. Ako ću ja ići u hotel sa pet zvjezdica bez kontakta sa realnim svijetom bolje da prosto ne idem nigdje." kaže Dacešin.

Master diplomu međunarodnog menadžmenta stekao je na Univerzitetu u Bratislavi, više od petnaest godina se bavi tenisom, četiri puta je bio prvak Republike Srpske, bio trener ali i sudija. Dijelio je pravdu na nekim od najvećih svjetskih turnira gdje je sudio Nadalu, Murrayju, Del Potru, Fereru i drugima.
Pokušavao je raditi menadžmentski posao od osam do četiri, ali je shvatio da to nije za njega.

"Počeo sam da učim digitalni marketing, Facebook oglašavanja i SEO optimizaciju da bih u jednom trenutku shvatio da radim privatno za neke druge klijente ali i za svoj sajt. Danas živim samo od toga, radim kao freelancer, putujem, ponesem laptop i gdje god da sam ako imam net mogu da radim i to je najbolja stvar koja mi se desila." ističe putopisac i poliglota Robert Dacešin.

Stopirao je po selima Gruzije, volontirao u sirotištima u Tanzaniji, hodao po ruševinama Černobila, popeo se na Etnu, hodao po vulkanskom blatu Azerbejdžana. Što više putuje to više voli zemlju u kojoj je rođen, kaže Dacešin.

"Ja sam primjer nekoga ko je bez politike, mame, tate, uspio sebi naći posao i platiti sve te neke stvari. Ako mogu ja koji nisam pametniji od drugih može svako. Samo što smo mi kao narod ubijeđeni da je ovdje jako teško jer stalno truje ta negativna priča oko nas. Bilo bi nam dosta bolje da se okrenemo finim stvarima i da radimo na sebi jer je to jedina sigurna varijanta koja će dati neki boljitak na kraju." dodao je Dacešin.

Cilj mu je, kaže, širom svijeta predstaviti egzotiku, divljinu, ljepotu i različitost kultura Bosne i Hercegovine.