Home

Proradio vulkan na Kostariki, proglašeno vanredno stanje

06 Jan

Proradio vulkan na Kostariki, proglašeno vanredno stanje

U Kostariki je proglašeno vanredno stanje nakon erupcije pepela iz vulkana Turrialba. Vlasti su saopćile da su odloženi i međunarodni letovi.

Nacionalna komisija za vanredne situacije (CNE) zabilježila je nekoliko erupcija sa stalnim izbacivanjem pepela vulkana Turrialba. Zbog toga je u prijestolnici San Josea i drugim centralnim gradovima proglašeno vanredno stanje.

San Jose se nalazi 36 kilometara od vulkana, na 3.432 metra iznad nivoa mora.Vjetar je nanio vulkanski pepeo do San Josea ali i drugih gradova poput Heredije, Cartagoa i Alajuele u kojem se nalazi međunarodni aerodrom.Vlasti su saopćile da su međunarodni letovi obustavljeni, ali da će se zračni promet ubrzo vratiti u normalu.

Seizmološka i vulkanološka opservatorija Kostarike saopćila je da je zabilježila seizmička podrhtavanja tla čiji se intenzitet povećava.

Nacionalna komisija za vanredne situacije savjetuje građanima da nose zaštitne naočale, kapu i zaštitnu odjeću, kao i da pažljivo peru voće i povrće ubrano u okolini vulkana.

(Izvor: Klix.ba)

0 Comments

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top