Prošla su dva mjeseca od jezivog ubistva: Tijelo Danke Ilić još nije pronađeno

Danka

Novi svjedoci bit će saslušani sljedeće sedmice u Višem javnom tužilaštvu u Zaječaru

Prošla su tačno dva mjeseca od nestanka Danke Ilić (2) u Banjskom polju, a slučaj je i dalje obavijen velom misterije, piše Blic.

Od saznanja o nestanku djevojčice, pa do temeljne pretrage okoline Bora, u javnosti su se pojavljivale različite informacije, identiteti osumnjičenih, pa čak i priznanje zločina. U međuvremenu, stigao je rezultat psihijatrijskog vještačenja koje je osumnjičene Dejana Dragijevića i Srđana Jankovića proglasilo uračunljivim.

Novi svjedoci bit će saslušani sljedeće sedmice u Višem javnom tužilaštvu u Zaječaru. Međutim, sada se s nestrpljenjem očekuju finalni ishodi DNK i GPS analiza, pri čemu jedan od ključnih rezultata predstavlja psihijatrijsko vještačenje osumnjičenih za ubistvo dvogodišnje Danke Ilić.

Dejan Dragijević i Srđan Janković prethodne sedmice proveli su u Specijalnoj psihijatrijskoj bolnici u Beogradu i utvrđeno je da su uračunljivi.

Biološki tragovi

Kako je Blic pisao, Više javno tužilaštvo u Zaječaru dobilo je rezultate DNK vještačenja koji su pokazali da u automobilu, za koji se pretpostavlja da su ga osumnjičeni koristili kada su udarili Danku Ilić, nisu pronađeni njeni biološki tragovi.
 

Kako je istakao Miodrag Canović, tužilac Višeg javnog tužilaštva, pristigli rezultati predstavljaju samo jedan dio vještačenja, budući da se vještači veliki broj predmeta.

– Ovo je rezultat vještačenja dijelova stvari iz službenog automobila. Stiglo je samo prvih nekoliko izvještaja vještačenja koja je obavio Nacionalni centar za kriminalističku forenziku, a očekujemo i izvještaj vještačenja sa Biološkog fakulteta – rekao je ranije Canović.

Njihovo kretanje je bilo vrlo simptomatično!

Ministar Bratislav Gašić je na vanrednoj konferenciji za novinare, na kojoj se govorilo o detaljima ubistva Danke Ilić, pokazao je i fotografije na kojima su prikazani detalji sa GPS uređaja koji je bio u automobilu kojim su upravljali osumnjičeni za ubistvo.

Gašić je tada istakao i da je njihovo kretanje “bilo vrlo simptomatično” da 150 metara od mjesta gdje su se zaustavili u dvorištu porodice Ilić, to je dvorište gdje je bila Ivana Ilić sa svojim djecom, tih 150 metara prešli su za 5,5 minuta.

Putem sistema za praćenje službenog vozila utvrđeno je i da su osumnjičeni otišli do deponije za koju se sumnja da je bila prvo mjesto na kojoj su sakrili tijelo djevojčice. GPS je zabijležio da su se na deponiji zadržali 1,41 minut.

Međutim, iz VJT u Zaječaru i istakli su za Blic da je u toku vještačenje kretanja vozila osumnjičenih na osnovu GPS uređaja i očekuje se zapisnik o vještačenju.

Detaljno opisao ubistvo

Dejan Dragijević je detaljno opisao ubistvo, saopštio da su tijelo bacili na deponiju, a potraga za Dankom se koncentrisala na selo Zlot. Pretražene su deponije, dvorište porodične kuće Dragijevića, šahtove i sva mjesta koja su mogla da donesu bilo kakav napredak u potrazi, ali za sada bezuspješno. Potraga je utihnula, a Dankino tijelo još nije pronađeno.

Policija je iz kuće Dejana Dragijevića u selu Zlot kod Bora zaplijenila više desetina predmeta koji bi mogli biti ključni dokazi u istrazi. Također, oduzeta su oba privatna automobila osumnjičenih koja su poslata na vještačenje.

Pored Dragijevića i Jankovića, u pritvoru je i otac Dejana Dragijevića koji se sumnjiči da je pomogao svom sinu da premjesti tijelo devojčice.

Dejanov rođeni brat Dalibor Dragijević preminuo je 7. aprila u prostorijama Policijske uprave u Boru tokom zadržavanja.

Svetlana Dragijević, majka Dejana Dragijevića, preminula je 15. maja u kući kod komšinice.

Dvogodišnja Danka Ilić nestala je 26. marta u Banjskom polju kod Bora, a policija je, nakon 10 dana potrage i detaljnih provjera svih tragova i informacija, uhapsila Srđana i Dejana iz Bora, za koje se sumnja da su djevojčicu udarili automobilom, a zatim njeno tijelo stavili u gepek kola i odnijeli na deponiju. Tijelo djevojčice još nije pronađeno.