Prošle godine podneseno 207 zahtjeva za raskid braka

Iako se brojni parovi koji stupaju u brak, zaklinju na vječnu ljubav, razumijevanje i poštovanje, danas je sve više onih koji odlučuju skinuti prsten s ruke i bračnom drugu reći "zbogom".

Prema podacima Agencije za statistiku BiH, godišnje se razvede i više od 2.000 parova. Na području Federacije BiH prošle godine je registrirano 1.035 razvedenih brakova.

 

Traže pomoć

- Tokom 2017. godine evidentirano je 207 predmeta po tužbama za razvod braka, uključujući i sporazumne, od čega je u 179 predmeta donesena sudska odluka, odnosno presuda. Godinu ranije, bio je 231 predmet po tužbama za razvod braka - ističe Naiče Arnaut, portparol Općinskog suda u Zenici.

Kad brak zapadne u krizu, partneri često potraže i pomoć Centra za socijalni rad, odnosno Službe porodične zaštite. Prema riječima Ejaza Šarića, šefa Službe, zahvaljujući njihovom radu, koji je usmjeren na jačanje institucije braka, postižu odlične rezultate.

- Tokom 2017. godine pružene su 3.262 savjetodavne i druge stručne usluge u rješavanju poremećenih bračnih i porodičnih odnosa te 960 psiholoških tretmana, što govori o zainteresiranosti građana za pomoć, čime je smanjen broj razvoda – ističe Šarić.

 

Brojni razlozi

Glavni razlozi zbog kojih brakovi pucaju, kažu iz Centra, su nezaposlenost, ovisnost o roditeljskoj pomoći, zajednički život dvije generacije pod istim krovom, nemogućnost da se riješi stambeno pitanje, opterećenost svakodnevnim preživljavanjem...

U prošloj godini je, u odnosu na 2016., zabilježen za 20,2 posto manji broj zahtjeva za posredovanje prije razvoda braka, na koje su obavezni bračni parovi koji imaju malodobnu djecu. Od 107 zahtjeva, u 16 slučajeva postupak je obustavljen, jer su se bračni partneri izmirili – pojašnjavaju iz Centra.

 

Krive i društvene mreže

- Kao posljedica bračnih turbulencija, u značajnoj mjeri javljaju se i različite bolesti, devijantna ponašanja, ovisnost. Među njima su i ovisnost o društvenim mrežama, zanemarivanje roditeljskih i bračnih obaveza, nasilništvo i druge negativne pojave, na šta mi pokušavamo djelovati svojim radom - kaže socijalna radnica Slavica Kentrić, referent za brak i porodicu u Centru za socijalni rad Zenica.