Prošlo je 40 godina otkako su japanski astronomi poslali poruku u svemir, danas se nadaju odgovoru

.
Oni će osluškivati poruke koje dolaze sa zvijezde danas, 22. avgusta, postavljajući antene široke 64 metra

Naučnici se nadaju da će uskoro primiti poruku od vanzemaljaca, nakon što su čekali 40 godina. No šanse su male: niz radiosignala, uključujući 13 crteža koji ilustriraju historiju Zemlje i izgled čovječanstva, poslan je zvijezdi za koju se čini da nema nijednu planetu.

 

 

Zvijezda udaljena 16,7 svjetlosnih godina

Prošlo je 40 godina otkako su japanski astronomi Masaki Morimoto i Hisaši Hirabajaši (Hisashi Hirabayashi) sastavili poruku kojom žele pokazati kakvi su ljudi i kako funkcionira život na Zemlji te je poslali u svemir. Učinili su to pomoću teleskopa na Univerzitetu Stanford i poslali poruku Altairu, zvijezdi udaljenoj 16,7 svjetlosnih godina koja potencijalno može imati život oko sebe.

Desetljećima kasnije, tim predvođen Šinjom Narusavom (Shinyo Narusawa) s Univerziteta Hyogo koristit će veliki japanski teleskop kako bi pokušao vidjeti ima li kakvog odgovora i radiosignala na poruku iz 1.983 godine. Astronomi vjeruju da je moguće da bi odgovor stigao sada, s obzirom na udaljenost do zvijezde i vrijeme koje je proteklo, piše Independent.

Oni će osluškivati poruke koje dolaze sa zvijezde danas, 22. avgusta, postavljajući antene široke 64 metra. Taj je datum odabran zbog njegove važnosti za japanski festival zvijezda Tanabata, koji simbolično slavi susret dvaju božanstava Orihimea i Hikobošija (Hikoboshi), od kojih potonjeg predstavlja Altair.

 

Narusava se nada da su vanzemaljci negdje vani i da je poruka stvarno mogla biti poslana vanzemaljskom životu oko daleke zvijezde.

- Veliki broj egzoplaneta otkriven je od 1990-ih - rekao je za japanske novine ''The Asahi Shimbun'' i dodao:

- Altair možda ima planetu u čijem okruženju može postojati život.

Vjeruju u vanzemaljce

Izvorna poruka poslana je 15. avgusta 1983., u sklopu saradnje s japanskom sedmicom antologijom stripa. Ali pokušaj kontaktiranja vanzemaljaca nikada se nije činio posve ozbiljnim, pa je malo vjerovatno da će svi uključeni naučnici biti razočarani. Godine 2008., kada je e-pošta otkrivena, Hirabajaši je priznao da su bili bio pod utjecajem alkohola kada su došli na ideju slanja poruke prema Gizmodu u to vrijeme.

- Vjerujem u vanzemaljce, ali ih je jako teško pronaći - rekao je tada. Također je istaknuo da je primio niz poruka od školaraca o poruci, zbog čega se isplatilo poslati je, piše Tportal.

 

Foto:Zona sumraka