Prošvercao cigare u vrijednosti 1,1 milion KM, dobio sedam mjeseci robije

.
Kod Mevljudina Kalač otkrivena količina od 292.499 kutija cigareta, i dalje se nalazi u pritvoru

Sud BiH je na ročištu za razmatranje izjave o priznanju krivice  razmotrio i prihvatio izjavu o priznanju krivice optuženog Mevljudina Kalača, te objavio presudu kojom je optuženi porglašen krivim za krivično djelo krijumčarenje te je osuđen na kaznu zatvora u trajanju od sedam mjeseci.

Sud je donio rješenje prema kojem je optuženom produžen pritvor i može trajati do upućivanja optuženog na izdržavanje kazne zatvora, ili do nove odluke Suda - rečeno je.

Kalača je Tužilaštvo BiH optužilo da je 20.februara ove godine upravljajući teretnim motornim vozilom, iz Crne Gore u Bosnu i Hercegovinu, prokrijumčario veliku količinu cigareta, koja nije zavedena u carinskoj dokumentaciji, prevozeći ih skrivene u kamionu, koji je prevozio sekundarne papirne sirovine iz pravca Crne Gore, ka krajnjem odredištu u R Hrvatskoj.

Nakon ulaska u BiH, ovlaštene službene osobe Uprave za neiravno oporezivanje (UINO) BiH, kamion su pod pratnjom sprovele na carinski terminal u Sarajevu, gdje je uporabom specijalističke opreme za skeniranje i preglede tereta, otkrivena količina od 292.499 kutija cigareta, procijenjene tržišne vrijednosti od 1.149.872 KM.