Prosvjetni radnici u TK žele veće plaće: Zaslužujemo tretman kao doktori i policajci

Sindikati osnovnog i srednjeg obrazovanja Tuzlanskog kantona (TK) Kantonalnoj vladi uputili su zahtjev za povećanje koeficijenta za obračun plaća.

Svoje kolege podržavaju i univerzitetski profesori, koji poručuju da je nepohodno povećanje plaća prosvjetnim radnicima, ali i ostalom osoblju koje je zaposleno u obrazovnim institucijama najmnogoljudnijeg kantona u Federaciji BiH.

Svi budžetski korisnici u Tuzlanskom kantonu početkom ove godine dobili su povećanje plaća u iznosu od 6,5 posto. Nakon toga dodatna povećanja uslijedila su za uposlene u zdravstvu i policajce, a sada to žele i prosvjetni radnici u ovom kantonu. 

Iz sindikata osnovnog i srednjeg obrazovanja TK tvrde da su krajem prošle godine, produžavajući kolektivni ugovor i potpisujući sprazum o osnovici za obračun plaće, s Kantonalnom vladom dogovorili da će u junu i julu ove godine sjesti za zajednički sto i razgovarati o mogućem povećanju plaća.

"S obzirom da se sastanak koji smo tražili nije desio, na kantonalnim odborima sindikata osnovnog i srednjeg obrazovanja dogovoreno je da uputimo Vladi TK, u skladu s kolektivnim ugovorom, zahtjev za potpisivanje sporazuma o otvaranju pregovora o povećanju koeficijenta za obračun plaća", rekao je za Klix.ba predsjednik Sindikata srednjeg obrazovanja TK Admir Terzić.
 

Veće plaće za osam posto



Postoji više razloga zbog kojih prosvjetari traže povećanje svojih plaća, među kojima su povećanje troškova života u BiH nakon povećanja akciza na gorivo, ali i to da su pojedini dijelovi javnog sektora u najmnogoljudnijem kantonu u FBiH u međuvremenu dobili povećanja ličnih dohodaka.

"Mislim da su zaposleni u policiji i zdravstvu zasluženo dobili povećanje plaća, ali je činjenica da je sada srednja stručna sprema prestigla višu i sustigla visoku stručnu spremu kada je u pitanju obrazovanje i kultura. Ovo pokazuje da su naši zahtjevi realni i opravdani", dodaje Terzić. 

Obračun plaća u osnovnom i srednjem obrazovanju u TK za visoku stručnu spremu trenutno se vrši prema koeficijentu 2,32, a dok osnovica iznosi 404 KM. 

Prema zahtjevu koji su uputili na adresu Vlade TK, prosvjetni radnici traže povećanje plaće za skoro osam posto.

"Ovim povećanjem bi se izjednačili s onim povećanjima koja su omogućena u drugim dijelovima javnog sektora", istakao je Terzić.

S obzirom na to da nisu dobili odgovor iz Kantonalne vlade, predstavnici spomenuta dva sindikata u petak su na istu adresu uputili urgenciju za sazivanje sastanka.

"Nadamo se da ćemo u što kraćem mogućem roku sjesti i otvoriti pregovore po ovom pitanju", dodao je Terzić.
 

Univerzitetski profesori čekaju kolektivni ugovor



Svoje kolege iz osnovnog i srednjeg obrazovanja podržavaju i univerzitetski profesori, koji smatraju da su zahtjevi opravdani.

Profesori s Univerziteta u Tuzli na kojem djeluju dva sindikata zahtjev Vladi TK za povećanje plaća nisu uputili, jer, kako nam je potvrđeno, to bi trebalo biti ugrađeno kroz kolektivni ugovor koji treba biti potpisan.

"Planiramo tražiti isto za svoje zaposlenike, kao što traži osnovno i srednje obrazovanje, ali kroz potpisivanje kolektivnog ugovora. Zahtjeve sindikata osnovnog i srednjeg obrazovanja podržavamo, jer su uslovi prilično loši. Nadam se da će Vlada TK pokazati dobru volju te ispuniti zahtjeve, kao što su učinili s doktorima i još nekim grupama", rekao je za Klix.ba Adnan Hodžić, predsjednik podružnice Samostalnog sindikata visokog obrazovanja i nauke TK, koji okuplja 30 posto zaposlenih na Univerzitetu u Tuzli.

Jednak status svih budžetskih korisnika od Vlade TK traže i članovi Sindikata visokog obrazovanja TK koji imaju 190 članova zaposlenih u spomenutoj visokoškolskoj ustanovi.

"Uz dužno poštovanje ljekara i ostalih budžetskih korisnika, tražimo jednak tretman. Univerzitetski profesori sada ne mogu biti zadovoljni, jer su standardi i normativi koje je donijela Vlada TK naopaki i devastiraju visoko obrazovanje u svakom smislu. Imajući u vidu loš odziv potencijalnih studenata za studiranje na Univerzitetu u Tuzli, gdje je u prvom upisnom roku ostalo upražnjenih preko 900 mjesta, profesori su s pravom zabrinuti za svoju egzistenciju", rekao je za Klix.ba predsjednik Sindikata visokog obrazovanja TK Samir Nurić.

Da li će u konačnici doći do povećanja plaća prosvjetnim radnicima uz TK nije poznato, a prosvjetni radnici poručuju da je o njihovim sljedećim koracima zasad prerano govoriti.