PROTEKCIJE Građani KS čekaju rezultate na Covid-19 po 96 sati, kako je Pilav dobila za 24 sata

test
Više građana Kantona Sarajevo javilo se redakciji agencije Patria sa pritužbama na rad zdravstvenih ustanova, a s obzirom da na rezultate testova na COVID-19 čekaju i po 96 sati.

 

Posebno su ogorčeni saznanjem da je šefica Kriznog štaba Aida Pilav testirana 17. oktobra u subotu, a rezultate je imala odmah naredni dan.

„Ja već četiri dana čekam rezultate testiranja, kolika je validnost mog nalaza poslije 96 sati. U COVID bolnici su mi kazali da ne rade preko vikenda. Predsjednica Kriznog štaba testirana je u subotu i dobila je rezultate poslije 24 sata. Je li njen život vrjedniji u odnosu na živote ostalih građana Kantona Sarajevo“, ističe sagovornik Patrije.
Dodaje i da bi u zapadnim zemljama sigurno morala podnijeti ostavku.

Inače, Pilav je javnost obavijestila da s eu njenom slučaju radi o porodičnim kontaktu (njen brat) koji je na COVID 19 pozitivan od 16.10.2020., sa kojim ne živim u istom domaćinstvu, ali je kontrolno išla na testiranje, kao jedan od potencijalnih kontakata. 

“Potpuno sam bez simptoma, ali je pozitivnost utvrđena. Uvažavajući da sam asimptomatska, te uz moja stroga poštivanja epidemioloških mjera na preporučenim mjestima – nošenje maske, distance, kraća zadržavanja, neposjećivanje velikih skupova, mala je vjerovatnoća da sam mogla biti prijenosnik u prethodna dva dana, posebno, jer nemam do sada niti jedan razvijen simptom.

S tim u vezi, javila sam se svom porodičnom doktoru i nadležnom epidemiologu, obavila potrebne razgovore sa kolegom infektologom, i vodim se u samoizolaciji.

U nadi da će sve proći bez posljedica na moje zdravlje i zdravlje mojih najbližih, obaveza mi je da Vas o istom obavijestim na ovaj način i sugerišem da, obzirom na značajnu lokalnu transmisiju COVID-19 u Kantonu Sarajevu, a po zakonskim odredbama, hitno ovlastite osobu koja će predsjedavati Kriznim štabom Kantonalnoga ministarstva zdravstva, tačnije voditi proces, kako sam ga i ja vodila, a da ne bi dolazilo do zastoja u radu ovog savjetodavnoga tijela”, istakla je Pilav.

Izvor: