Protekla 24 sata su bila burna za vatrogasnu jedinicu Velika Kladuša

sa

U protekla 24h Policijskoj stanici Velika Kladuša prijavljeno je jedno narušavanje javnog reda i mira i jedna saobraćajna nezgoda. U nezgodi nije bilo povrijeđenih lica.

– Prema riječima dežurnog Delanovića, Vatrogasna jedinica bilježi tri izlaska na teren. Prva intervencija se odnosila na požar koji je zahvatio njivu i šumu na Krivoj Bukvi (od 16.12h do 17.35h). U idućoj intervenciji radilo se o uklanjanju krhotina i ulja sa ceste nakon saobraćajne nezgode u ulici Zuhdije Žalića (od 19.24h do 20.10h). Treća intervencija odnosila se na šumski požar u Šumatcu, a trajala je od 21.48h do 23.20h.

– 66 pacijenata zatražilo je pomoć Hitne službe Doma zdravlja a četiri su upućena na dalje liječenje. Dežurne su bile doktorice Arnela Čokić i Aida Dedić.

– Elektronapajanje je uredno. Za danas nema najavljenih prekida u isporuci električne energije.

– 17. je dan mjeseca ramazana. Vrijeme iftara za područje Velike Kladuše je u 19.40h.

– Svjetski dan Roma dan je proslave romske kulture i podizanja svijesti o problemima s kojima se Romi suočavaju. Obilježava se 8. aprila. Svjetski dan Roma obilježava se u čast prvog Svjetskog kongresa Roma, održanog od 8. do 12. aprila 1971. godine u Londonu, jednog od najvažnijih događaja u historiji romskog naroda. Na tom kongresu usvojene su odluke o romskoj zastavi, himni, jeziku, te je službeno prihvaćen naziv Rom, što znači čovjek.

Za himnu tog naroda izabrana je pjesma “Djelem, Djelem” te je izabrana zastava – pod kojom se nikada nisu vodili ratovi. Romi u Bosni i Hercegovini su najbrojnija nacionalna manjina, najmanje ih se školuje i radi, ne uživaju nikakva prava, a svakodnevno su izloženi najgorim oblicima diskriminacije.

Stanje na putevima i vremenski bilten:

– Na putevima u Bosni i Hercegovini saobraća se po suhom i mjestimično vlažnom kolovozu, a upozoravamo na učestale odrone na brojnim dionicama.U jutarnjim satima zbog niske temperature na zasjenjenim dijelovima puteva u višim predjelima, na mostovima i prilazima tunelima moguća je poledica.

Sanirano je klizište na Zeničkoj zaobilaznici na autoputu A-1 i normalizovano je saobraćanje. Na magistralnom putu Foča-Goražde, kod mjesta Filipovići, zbog većeg klizišta saobraća se otežano, jednom trakom.

Na graničnim prelazima nema dužih zadržavanja.

Povodom nastupajućeg vjerskog praznika katoličkog Uskrsa večeras od ponoći do sutra (09.04.) do 24 sata zabranjen je prevoz eksplozivnih materija na teritoriji Federacije Bosne i Hercegovine.

– Danas u Bosni pretežno oblačno, a u Hercegovini umjereno do pretežno oblačno vrijeme. Tokom dana lokalno sa slabom kišom, a na planinama može pasti i malo snijega. Dnevna temperatura od 7 do 13, na jugu do 16 stepeni.

– Postepeno pogoršanje biometeoroloških prilika usloviće pojačane tegobe kod hroničnih bolesnika i meteoropata. Usljed prohladnog vremena i padavina, opća slika će biti lošija u cijeloj zemlji, izraženije u drugom dijelu dana. Moguće su reakcije na promjenu u vidu glavobolje, dekoncentracije, malaksalosti, u noći problemi sa snom. Poželjno je ne pretjerivati sa aktivnostima.