Protesti građana u USK za rješavanje pitanja migranata sve veći- država BiH konačno mora preuzeti odgovornost 

Sl

Sinoć je u MZ Polje organiziran protestni skup zbog neriješene situacije sa migrantima u Velikoj Kladuši.

U organizaciju skupa priključilo se 6 mjesnih zajednica, koji su protiv bilo kakvog migrantskog centra i zalažu se za to da se u Miralu smanji broj migranata.

Građani su se okupili u velikom broju, uz poštivanje mjera i držanje fizičke distance koliko je to bilo moguće. Nezavisni blok Velika Kladuša je također podržao zahtjeve građana i zatražio od državnih vlasti preuzimanje odgovornosti za pitanje migranata, kao i njihovo preuzimanje i raspoređivanje na prostor cijele BiH, jer, kako su naveli, ‘ne smije se i neće dozvoliti da Krajine bude baza za migrante’. 

Na samom početku protestnog skupa prisutnima se obratio se predsjednik MZ Polje koji je kazao da ovo nije samo problem Velike Kladuše, nego cijelog USK i da bi građani ostalih gradova trebalo da organizuju slične skupove.
„Ujedinimo Krajinu za oslobođenje od migrantske okupacije“ slogan je protestnog skupa.pl

Glavni zahtjevi koje su zatražili organizatori su:

1. Traži se od zakonodavne i izvršne vlasti općine Velika Kladuša da onemogući bilo kakvo otvaranje novih kampova na području općine Velika Kladuša.
2. Traži se od  MUP-a USK da uvede obavezne kontrole migranata te onemogući kretanje osobama koje nemaju identitet i nisu registrirane od strane ovlaštenih organa USK i Federacije BiH.
3. Od odgovornih uposlenika kampa Miral traži se da se uvedu pravila ponašanja i  kućni red, te da se ograniči  nekontrolisani ulazak u kamp.
4. Traži se od Službe za strance i granične policije kao i Minstarstva sigurnosti BiH da počnu primjenjivati zakone ove države koji tretiraju oblast migracija.
5. Traži se od inspekcijskih organa Velike Kladuše i kantonalnih organa da u saradnji sa MUP-om USK spriječe i sankcionišu prosijačenje migranata, prodaju  alkoholnih pića migrantima, okupljanje migranata na javnim mjestima te poštivanje higijensko epidemioloških mjera.

Skup je protekao mirno bez incidenata i uz obezbjeđenje pripadnika MUP-a USK.