Protesti ispred Delegacije EU zbog direktne podrške Izr*elu zbog rata u G*zi

.
Ispred zgrade Delegacije Evropske unije u Sarajevu danas su održani protesti s ciljem skretanja pažnje na rat u Gazi i direktne podrške koju EU pruža Izraelu.

 

Proteste je organizovala zabrinuta grupa građana koji su nedavno održali skup i prekoputa Ambasade SAD-a u Sarajevu.

"Cilj protesta je skrenuti pažnju na trenutnu krizu u Palestini i izraziti zabrinutost zbog izravne vojne, finansijske i diplomatske podrške koju EU i njene članice pružaju Izraelu, koja ultimativno pridonosi genocidu i etničkom čišćenju palestinskog naroda u Gazi", naveli su.

Oni su ukazali na očigledno kršenje ljudskih i međunarodnih prava u Gazi.

"Uloga EU kao modela ravnoteže sada je zamračena njenom nedvosmislenom i bezuslovnom podrškom Izraelu, posebno usred teške humanitarne krize u Gazi. Ursula von der Leyen, trenutna predsjednica Europske komisije, implicitno podržava dehumanizaciju stanovnika Gaze. Unatoč njenoj osudi ruskog prekida struje u Ukrajini kao ratnog zločina, čini se da postoji očita nedosljednost kada je u pitanju blokada osnovnih resursa u Gazi od strane Izraela, gdje se izgladnjivanje koristi kao oružje protiv civila", naveli su.

Bilateralni odnosi između EU-a i Izraela, vođeni Sporazumom iz 1995. godine i Planom iz 2005. godine, ukazuju na duboku ekonomsku povezanost. Ukupna trgovina između EU-a i Izraela dosegnula je 46,8 milijardi eura u 2022. godine a izraelski subjekti također su značajno profitirali od sredstava za istraživanje Europske unije, osvojivši 1.661 stipendiju u ukupnom iznosu od 1,28 milijardi eura u Programu za istraživanje i razvoj - Horizont (H2020). Ovaj odnos nastavljen je čak i dok su UN-ovi stručnjaci i grupe za ljudska prava osuđivali izraelski aparthejdni sistem i njegove restriktivne politike pristupa vodi Palestincima od 1967. godine.

"Najveće izraelske vojne firme, Elbit Systems i Israel Aerospace Industries (IAI), koje opskrbljuju IDF, primaju finansijsku podršku od EU. Upotreba oružja poput naoružanih rojeva bespilotnih letjelica i kazetnih bombi od strane Elbita, smatranih nezakonitima prema međunarodnom pravu, izazivaju etičku dilemu. Israel Aerospace Industries, ključni partner u nadziranju zida oko Gaze, dodatno povezuje EU s djelima koja krše međunarodno humanitarno pravo", dodali su.

Desetljećima su države članice EU-a pružale vojnu opremu izraelskim okupacijskim snagama, pri čemu je gotovo 30 posto njihovog glavnog konvencionalnog naoružanja dolazilo iz Njemačke (23,9 posto) i Italije (5,9 posto).

"Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI) detaljno prikazuje isporuke protubrodskog/protupodmorničkog naoružanja, zemlja-zrak projektila, topova za mornaricu i borbenih zrakoplova, dok Europska mreža protiv trgovine oružjem otkriva da su izvozi oružja EU-a u Izrael od 2011. do 2020. godine vrijedili 4,1 milijardu eura. Zbog ovih dokaza, države članice EU-a su saučesnice u ratnim zločinima i trebaju preuzeti odgovornost.

EU ne može ponuditi politički 'prazan ček' kada visoki izraelski dužnosnici najavljuju kršenja međunarodnog humanitarnog prava (kao što je ministar energetike Israel Katz koji navodi da voda i struja neće biti dopuštena u Gazu dok se ne oslobode taoci). Humanitarna pomoć EU-a u vrijednosti od 75 milijuna eura Gazi, usred dokaza o ratnim zločinima i genocidu, je zbunjujuća. Ova predanost Izraelu čini se kao očajnički pokušaj zaštite ekonomskih interesa, ali istovremeno se postavljaju pitanja o prioritetima EU-a."

S obzirom na navedeno, hitno su pozvali EU da usvoje sljedeće zahtjeve:

  • obustaviti bezuvjetnu podršku Izraelu: povući bilo koji vid podrške Izraelu s obzirom na dokaze o ratnim zločinima i kršenju ljudskih prava;
  • obustaviti veze s režimom aparthejda: obustaviti diplomatske veze s izraelskom vladom dok ne prestane kršiti međunarodno pravo;
  • sankcije i odgovornost: nametnuti sankcije Izraelu ekvivalentne onima primijenjenima u drugim geopolitičkim kontekstima, te pozvati na odgovornost vojno i političko osoblje Izraela uključeno u ratne zločine protiv palestinskih civila;
  • embargo na uvoz oružja: uvesti embargo na uvoz oružja u Izrael;
  • obustaviti trgovinu sa Izraelom;
  • obustaviti dodjeljivanje grantova i bilo kojeg drugog vida finansiranja Izraela.

"Zaključno, molimo Europsku uniju da poduzme odlučujuće mjere u skladu s načelima pravde, ljudskih prava i međunarodnog prava. Hitnost situacije zahtijeva brz i nedvosmislen odgovor."