Protesti šumara i lugara ispred Skupštine USK-a: Samo Vildana i Nisvet razgovarali sa ljudima (VIDEO)

Kao i predstavnici udruženja koja okupljaju osobe sa invaliditetom, svoja prava ispred Skupštine USK-a danas su tražili i bivši uposlenici Kantonalne uprave za šumarstvo.

Naime, oni su bez plaće i posla od proteklog ljeta. Ono što je najčudnije u ovom slučaju i na što ovi radnici upozoravaju od samog početka jeste ukidanje ovog preduzeća i želje tadašnje vlasti da se radnike priključi ŠPD Unsko-sanske šume.

Međutim, činjenjem toga, jedno preduzeće bi dobilo nadležnost i prodaje, odnosno korištenja drveta i njegovog čuvanja, što je isto kao da vuka stavite da čuva ovce. Od proteklog ljeta, većina šuma u USK-a je bez zaštite, odnosno čuvara.

Iako se ovaj problem već duži period provlači i kroz medije i javnost, činjenica je da nije veliki broj ljudi koji nude rješenja i koji žele stati iza otpuštenih radnika. Na današnjem primjeru je to najbolje vidljivo, gdje je od 30 zastupnika, samo dvoje napustilo sjednicu i razgovaralo sa ljudima ispred. To su zastupnici Vildana Alibabić iz Naše stranke i Nisvet Jusić iz Nezavisnog bloka.

Ostali zastupnici nisu bili za takvo nešto zainteresirani iako su imali pauzu za vrijeme protesta radnika. 

O čemu su zastupnici i radnici razgovarali i jesu li postigli dogovor, pogledajte u video materijalu koji su zabilježile kamere USKinfo.ba