Protesti u Banjoj Luci: Opozicija u RS-u okupila veliki broj građana uprkos zabrani policije

.
Iako je Policijska uprava u Banjoj Luci donijela rješenje o zabrani javnog okupljanja zastupnika ispred Narodne skupštine Republike Srpske, lideri opozicionih stranaka iz RS-a održavaju skup, uz podršku građana.

 

 

Ovaj skup su najavili Igor Crnadak, Vukota Govedarica i Nebojša Vukanović, a tzv. "Skupština na otvorenom" se održava ispred zgrade NSRS-a u Banjoj Luci. Među prisutnima je bila je i predsjednica Narodnog fronta Jelena Trivić kojoj su građani skandirali, kao i Vukanoviću, koji je jedan od popularnijih političara u RS-u.

On se obratio građanima i zahvalio se svima koji su došli na ovaj skup te se odazvali pozivu opozicionih lidera.

"Nažalost, ova zgrada iza nas je otuđena od nekolicine moćnika koji misle da mogu nekažnjeno raditi šta hoće. Skupština se ponižava kontinuirano i izgubila je svaki ugled u narodu i često borba u Skupštini, osim alarmiranja javnosti, nema smisla jer su oni bahati i ne gledaju na posljedice", poručio je Vukanović.

Naglasio je da će gledati u narednih godinu dana da obiđemo sva mjesta u RS-u kako bi kontinuirano odgovorili građanima. Poručio je da je na djelu uveliko poniženje i izdaja RS-a.

Zastupnik Igor Crnadak poručio je da su se oni prije svega ovdje okupili jer vladajući režim ne želi obavimo raspravu, tamo gdje je mjesto za raspravu, a to je NSRS.

"Narodna skupština je napadnuta zato što SNSD već 10 godina trguje s njenim odlukama i njenim zaključcima. Ovaj put smo rekli dosta - ne može više. Skupština je naša najvažnija institucija i ima jednu specifičnu težinu i ne može se autoritet pogaziti zbog jednog čovjeka, kuma koji se preziva Radišić", kazao je Crnadak.

Zastupnik SDS-a u NSRS-u Vukota Govedarica naveo je da ne odustaju i da traže posebnu sjednicu gdje će pričati o kršenju zakona.

"Pripremili smo informaciju na osnovu poslednjeg događaja od prije dva mjeseca da je potpišu i da tražimo sazivanje posebne sjednice NSRS-a, gdje treba da nam se pojasni zašto su zaključci prekršeni, zašto se glasalo po pitanjima, a jasno je usvojeno da nema učestvovanja u radu u zajedničkim institucijama BiH", naveo je Govedarica.