Protesti u Egiptu, stotine uhapšenih

Organizirani putem društvenih mreža

Egipatska policija uhapsila je najmanje 373 osobe u proteklih nekoliko dana, u nastojanju da uguši proteste nezadovoljnih građana, prenosi Reuters. 

Stotine ljudi u Kairu i drugim egipatskim gradovima je u petak protestvovalo protiv korupcije, pozivajući predsjednika Abdela Fataha el Sisija (Abdel Fatah al-Sissi) da podnese ostavku.  Uprkos zabrani, protesti su nastavljeni i u subotu u Suecu, gradu na Crvenom moru.  

- U proteklih nekoliko dana uhapšene su najmanje 373 osobe, većina starosti između 18 i 41 godine - rekao je direktor Egipatske komisije za prava i slobode Muhamed Lofti (Mohammed). 

Direktor Arapske grupe za ljudska prava Gamal Eid naveo je da je broj uhapšenih prešao 400.  Protesti su organizirani putem društvenih mreža. Pojedini učesnici tvrde da su policajci u civilu zaustavljali ljude u centru Kaira i provjeravali sadržaj njihovih telefona i računa na društvenim mrežama. Predsednik Sisi je na vlast došao 2013. godine nakon što je islamistički predsjednik Muhamed Mursi (Mohamed Morsi) svrgnut. Sisi je poznat po žestokom suprotstavljanju političkim protivnicima, kako islamistima tako i liberalima.