Protesti u Švedskoj, dva člana Komiteta za dodjelu Nobelove nagrade podnijela ostavke

U Švedskoj će 7. decembra biti održan protest, a na Facebooku je upućen poziv svim bh. građanima u ovoj zemlji da dođu na trg Gustafa Adolsa Torga i iskažu neslaganje povodom dodjele Nobelove nagrade Peteru Handkeu, austrijskom piscu koji negira Hag i njegove presude.

Inače, osim ovog, Komitet za dodjelu Nobelove nagrade uzdrman je i seks-aferom koja je rezultirala da su dva vanjska člana Komiteta podnijela ostavku i iznijela niz kritika na račun Švedske akademije.

Akademija je bila prinuđena uvesti nekoliko novih mjera nakon seksualnog skandala, u koji je bio uključen suprug bivše članice, što je rezultiralo odgodom dodjele nagrade za 2018. godinu.

Vanjski članovi su angažirani da pomognu komitetu u izboru kandidata, a jedan od njih Kristofer Leandoer (Kristoffer) rekao je kako odlazi jer nema ni strpljenja ni vremena da čeka okončanje provedbe reformi.

- Akademija i ja imamo različitu perspektivu vremena. Jedna godina je preduga u mom životu i previše kratka u životu Akademije - napisao je on u tekstu za "Svenska Dagbladet".

On je rekao da njegova odluka nije povezana s odlukom o dodjeli nagrada za 2019. godinu Handkeu.

Gun-Brit Sundstrom (Britt), druga članica koja je podnijela ostavku, u izjavi objavljenoj u "Dagens Nyheteru" kazala je da je izbor Handkea interpretiran na način da se književnost stavlja iznad politike te da ona ne dijeli to mišljenje.

Akademija je potvrdila da su Leandoer i Sundstrom napustili Komitet koji se do danas sastojao od četiri člana Švedske akademije i pet vanjskih članova.