Protivnici i pristalice nezavisnosti Katalonije istovremeno protestovali u Barceloni

U Barceloni su danas istovremeno održani protesti protivnika i pristalica nezavisnosti Katalonije, a policija je intervenirala kako bi dvije grupe držala razdvojenim, javlja Fena.

Policija je napravila barikadu kako bi spriječila dvije grupe da se približe jedna drugoj, kada su se pristalice nezavisnosti Katalonije okupile na trgu u centru grada, gdje je trebalo da se završi šetnja protivnika nezavisnosti Katalonije, koji traže povećanje nastave španskog jezika u lokalnim školama, prenosi AP.

Nisu prijavljeni nikakvi nasilni incidenti.

Prethodno se oko 1.000 ljudi okupilo u centru Barcelone protestirajući protiv katalonskog separatističkog pokreta i zahtijevajući povećanje nastave španskog jezika u lokalnim školama.

Mnogi od njih mahali su španskim zastavama uzvikujući “Mi nismo fašisti, mi smo Španci!” i “nemojte da vas zavaravaju, Katalonija je Španija!’.

Marš je organizirala grupa “Govorimo španski” (Hablamos Espanol), koja se zalaže za veće prisustvo španskog jezika u katalonskim školama.

U međuvremenu, stotine pristalica nezavisnosti Katalonije izašlo je na trg u centru Barcelone zahtijevajući nezavisnost te španske pokrajine i očuvanje trenutne politike jezika u školama u Kataloniji, gdje se većina predmeta predaje na katalonskom jeziku.