Protjerani tjelohranitelj Osame bin Ladena mora biti vraćen u Njemačku

Bivši tjelohranitelj Osame bin Ladena koji je godinama živio u Njemačkoj te je nakon dugotrajnog postupka protjeran u rodni Tunis u petak ujutro, mora biti vraćen u Njemačku jer je njegovo protjerivanje bilo protupravno, priopćio je Upravni sud u petak.

- Protjerivanje se protivi temeljima državno-pravnih principa - priopćio je sud. Sud je ovakvu odluku donio zbog toga što tuniske vlasti diplomatskim putem nisu izdale jamstva da Samiju A. u Tunisu ne prijeti mučenje, prenosi Index.hr.

Sud je uredu za strance u Bohumu naložio da Samija A. "odmah i po vlastitom trošku vrati u Njemačku".

Sudska odluka je u ured za strance u Bohumu, gdje je 42-godišnji bivši tjelohranitelj vođe terorističke organizacije Al Kaida Osame bin Ladena godinama živio s porodicom, stigla u trenutku kada je avion već poletio za Tunis.

Sami A. je odmah nakon dolaska u Tunis priveden zbog optužbi za učestvovanje u radu terorističke grupe.

Sami A., koji godinama slovi kao potencijalno opasna osoba i svakodnevno se morao javljati u policiju, već je prije nekoliko godina trebao biti protjeran, ali je sud uvijek iznova prihvaćao njegovu žalbu po kojoj je protjerivanje protuzakonito jer protjeranom u zemlji porijekla, u ovom slučaju Tunisu, prijeti mučenje.