Protokol kolektivne šehidske dženaze -20.juli 2020.godine

smrtovnice
U nedjelju, 19.7.2020. u 17 sati iz indentifikacionog centra „Šejkovača“ iz Sanskog Mosta će krenuti povorka sa posmrtnim ostacima šest žrtava prijedorskog genocida, kojima će u ponedjeljak, 20.7.2020. godine klanjati dženaza i izvršiti ukop njihovih posmrtnih ostataka.


Radi se o pet žrtava koje su pronađene na lokalitetu Koričanske stijene; Memić Nihad, Hirkić Rifet, Fazlić Mirsad, Fazlić Jasim i Garibović Esad. Dok je šesta žrtva Denić Enes pronađen na lokalitetu Jablanica-Prosara, općina Bosanska Gradiška. Predviđeno je da kolona stigne na Trg ljiljana u Sanski Most u 17:30, gdje će se proučiti Fatiha i odati poštovanje žrtvama. A njihov dolazak na mjesto dženaze u memorijalni centar „Kamičani“ u Kozarcu, predviđeno je za 19 sati.

U sklopu vjerskog programa obilježavanja stradanja Bošnjaka na području Prijedora 1992. u nedjelju u 20 sati će biti proučen tradicionalni kelime-i tevhid za šehide lijeve obale Sane u džematu Rizvanovići, dok će u 21:30 na memorijalnom centru „Kamičani“ u Kozarcu biti proučen kelime-i tevhid za sve šehide Prijedora.

U ponedjeljak, na dan dženaze je predviđeno da zvaničnicima koji su potvrdili svoj dolazak na dženazu bude predstavljena izložba fotografija „Kad je vrijeme stalo“ autora dr. Muje Begića. Radi se o fotografijama satova koji su pronađeni prilikom ekshumacija i koji pripadaju žrtvama. Ovu izložbu u foajeu Islamskog centra u „Kamičani“ će nakon dženaze i u narednih nekoliko dana moći pogledati svi zainteresirani.

Vjerski program uoči dženaze počinje u 12:15 minuta. U 13:00 će biti klanjan podne namaz, a potom salla i dženaza namaz. Prisutnima će se obratiti vrhovni poglavar Islamske zajednice reisu-l-ulema Husein-ef. Kavazović. Nakon dženaze i dove, uslijedit će ukop žrtava u šehidsko mezarje „Kamičani“.

Pored reisu-l-uleme, muftija, glavnih imama i imama, svoje prisustvo su potvrdili predsjedavajući predsjedništva BiH Šefik Džaferović i visoke delegacije Doma naroda Parlamenta BiH, Vlade F BiH, podpredsjednik RS-a, te drugi zvaničnici i diplomate. Zbog pandemije koronavirusa i obaveznog poštivanja donesenih mjera, svi oni koji budu dolazili na dženazu dužni su se pridržavati epidemioloških mjera nošenja maske i držanja distance. Organizatori su pripremili tzv. boksove gdje će se izvšiti dezinficekcija i pregled za sve one koji dolaze.

Direktan televizijski prijenos programa iz memorijalnog centra „Kamičani“ od 12:10 minuta će realizovati Televizija Unsko-sanskog kantona, a njen signal će preuzimati Televizija Bir i Hayat tv, te brojne druge medijske kuće.