27. godišnjica agresije na Bosansku Otoku: Proučen tevhid pred duše 503 poginula borca 511. slavne bbr. (FOTO)

Dvadeset sedmi maj u kalendaru nemilih događaja iz novije historije BiH upisan je kao Dan agresije na Bosansku Otoku.

Upravo se zbog toga svake godine na ovaj datum odaje dužno poštovanje svim pripadnicima 511. slavne bbr. i svim bosanskim šehidima. Dan agresije na Bosansku Otoku obilježen je i ove godine. Pred duše bosanskohercegovačkih šehida, 503 pripadnika 511. slavne, na šehidskom mezarju „Soline“ u Jezerskom danas je proučen Jasin-šerif i tevhid.

Prethodno su porodice, rodbina, prijatelji i saborci obišli mezarja više od 200 boraca i starješina od kojih je većina prije agresije svojim mjestom stanovanja gravitirala Bosanskoj Otoci. Cvijeće na portal sa imenima poginulih boraca i starješina, te na turbe komandanta Mirsada Crnkića, položile su delegacije Općine Bosanska Krupa i boračkih organizacija.

Agresija na Bosansu Otoku počela je mjesec dana nakon agresije na Bosansku Krupu. Prve kuće zapaljene su u selima na desnoj obali Une, u vrijeme dok su radnici, mještani, bili za mašinama u fabrikama, a njihove porodice u snu. Lopatama i lovačkim puškama bez ikakve organizacije Otočani su krenuli u odbranu svojih porodica i imovine, krenuli su na desnu obalu Une. U toj borbi život je izgubilo preko stotinu boraca Bosanske Otoke.

 

Izvor: