Provjerili smo koliko je komplikovan proces deportacije ilegalnih migranata

Migranti
Provjerili smo, nakon najave ministra sigurnosti Bosne i Hercegovine Fahrudina Radončića, koliko će komplikovan biti proces eventualne deportacije ilegalnih migranata u matične zemlje. Iz Službe za poslove sa strancima navode niz prepreka, dugotrajna identifikacija jer migranti nemaju dokumente, nedostatak diplomatsko-konzularnih predstavništava pojedinih zemalja iz kojih dolazi veliki broj migranata. No, uz međusobnu saradnju zemalja, stvari se mogu promijeniti, navode.

Služba za poslove sa strancima od početka migrantske krize do aprila ove godine registrovala je i biometrijski obradila blizu 58 hiljada ilegalnih migranata. Trenutno u našoj zemlji boravi njih blizu osam hiljada. Iz Službe kažu da su učestvovali u procesu povratka blizu 1.600 migranata u matične zemlje. Uglavnom je bila riječ o dobrovoljnom napuštanju. No, ako bi se pristupilo deportacijama - prva prepreka bi bila identifikacija, koja traje mjesecima.

"Nemaju sa sobom nikakva dokumenta niti pasoš, niti ličnu kartu niti bilo šta na osnovu čega bi im se mogao utvrditi identitet. Zašto? Oni to skrivaju od identiteta do zemlje porijekla jer oni znaju vrlo dobro da mi upućujemo zahtjeve prema zemljama porijekla gdje tražimo provjeru identiteta. Samim prikrivanjem zemlje porijekla znaju da će dobiti na vremenu jer znaju da ne možemo tako brzo doći do tih podataka, prvenstveno kako bi nastavili svoje putovanje", ističe Mirsad Buzar, zamjenik direktora SPS BiH.

Obavljaju se razgovori, prikupljaju dokazi, no, države iz kojih najvećim dijelom doleze poput Pakistana, Afganistana, Maroka, Alžira, kako kažu u Službi za poslove sa strancima, pretrpane su zahtjevima za utvrđivanje identiteta njihovih građana koji se nalaze širom Evrope.

"Kada pogledamo te zemlje samo Ambasada Pakistana je akreditovana u BiH. Recimo Ambasada Afganistana iz Sofije pokriva BiH, Ambasada Iraka iz Beograda, Maroka iz Zagreba, Alžira iz Rima, samim tim što nemamo DKP-ove akreditovana u BiH usložnjava i sam kontakt i samu proceduru", dodaje Buzar.

Međunarodna organizacija za migracije aktivno učestvuje u dobrovoljnom povratku ilegalnih migranata u matične zemlje. Tokom prošle godine vraćeno ih je 348, a ove do početka izbijanja pandemije 67. Više od 120 migranata koji žele kućama - trenutno su na čekanju.

"IOM radi na Programu asistiranog dobrovoljnog povratka i reintegracije (AVRR), pruža podršku migrantima prilikom dobrovoljnog povratka u njihovu zemlju porjekla ili u treću zemlju, gde je povratniku omogućeno stalno prebivalište", poručuju iz Međunarodne organizacije za migracije.

Iz Granične policije BiH kažu - značajno je smanjen broj ilegalnih pokušaja prelaska granice. Od početka godine do polovine aprila policajci su odvratili više od 2.000 migranata. A samo 39 ih je tokom pandemije uspjelo ući u BiH.

"Međutim imamo zanimljivu pojavu u zadnje vrijeme da državljani Bosne i Hercegovine se hvataju u pokušajima ilegalnog prelaska državne granice. Tako smo jučer u rejonu Višegrada u mjestu Mokronozi u ilegalnom prelasku državne granice iz Republike Srbije u BiH zatečena dva državljanina BiH S.M. i S.D. koji su granicu prešli izvan graničnog prelaza, kako bi izbjegli mjere karantina", otkriva Svevlad Hofman, Granična policija BiH.

Svi migranti koji ne žele otkriti identitet mogli bi završiti u zatvoru, najavio je ministar sigurnosti Fahrudin Radončić. I krenut će se u masovnu deportaciju. Najavio je kako zna da zemlje poput Pakistana neće sarađivati, ali da će zatražiti ako treba da se ambasador proglasi personom non grata. Ambasador Khalid Rao negira nedostatak saradnje, te je svoju zabrinutost ministrovom izjavom iznio i članu Predsjedništva BiH, Šefiku Džaferoviću. Konstatovali su da su prijetnje diplomatama nedopustive. Radončić odgovara:

"Ne postoji njegova saradnja. To mogu dokazati dvije ili tri činjenice. Njegova ekselencija bila je kod mene krajem januara, bila je i kod direktora Službe za poslove sa strancima, gospodinom Slobodanom Ujićem, i na oba sastanka nama je ambasador Pakistana rekao da oni ne žele da sarađuju na deportaciji njihovih ilegalnih migranata, jer imaju odluku parlamenta Pakistana da se ne bave građanima koji su napustili tu zemlju".

Inače, nakon što su prije nekoliko dana smješteni u novi, tek opremljeni kamp Lipa u blizini Bihaća, medicinski pregledani - brojni migranti su preko noći pobjegli ponovo na ulice grada.