PRST NA ČELO: Zašto i kako se kod nas proslavlja završetak osnovne škole?

Home

PRST NA ČELO: Zašto i kako se kod nas proslavlja završetak osnovne škole?


Matura je u svom temeljnom značenju ispit zrelosti i označava prelazak u odraslu fazu života koja započinje okončanjem SREDNJE škole i navršavanjem godina punoljetnosti.

Do prije nekoliko godina, kod nas se završetak osnovne škole tek simpatično nazivao „malom maturom“, a za svršenike osnovnih škola najzanimljiviji je bio zadnji dan škole na koji se priredi mala školska zabava.

Sada, među brojnim apsurdima današnjice imamo i mature osnovaca, a koje iz godine u godinu sve manje zaostaju za pravim maturskim zabavama. Djevojčice koje završavaju osnovnu školu oblače iste haljine kakve nose i odrasle maturantice. Odlaze na frizure. Stavljaju kompletan make up na lice. Zabave se organiziraju u restoranima u večernjim satima. Ne postoje skoro više nikakve razlike između normalne i tzv. „male mature“.

Jedina uočljiva razlika su fotografije na kojima se pored djevojčica, koje za tu priliku u najvećem broju slučajeva izgledaju kao odrasle žene, nalaze nezreli mali dječaci koji izgledaju u skladu sa svojim godinama jer drugačije i ne mogu.

Na ove realne činjenice, realno je i postaviti pitanja; gdje su naši prosvjetni radnici i pedagozi u svemu ovom? Čime nastavnici opravdavaju organizaciju restoranskih proslava zbog završetka osnovne škole?! Koji je odgojno-obrazovni smisao i poruka ovakvih fešta?

Jednako tako je zanimljivo da se roditelji, kojima ovakve „mature“ nedvojbeno iziskuju utrošak značajnih financijskih sredstava nigdje ne bune, već se povode za onom; „ah, kad svi tako…“. Da su nekim slučajem uvedeni novi udžbenici ili školske uniforme koje bi morali platiti, ovakav stav bi sigurno izostao i moglo bi se čuti kako je to udar na džepove roditelja i kako se to ne može izdržati.

Iako svako ima puno pravo trošiti svoj novac kako i gdje želi, kao društvo bi smo se morali zapitati kuda sve ovo ide i kakvu budućnost možemo očekivati? Uzimamo li djeci djetinjstvo? Kako će se radovati pravoj maturi ako će ona biti samo repriza ovog što imaju na kraju osnovne škole?

Od djevojčica koje su jedva iskoračile iz pravog i prirodnog djetinjstva pravimo kopije starleta s tv ekrana, a od dječaka zbunjena bića koja ne mogu ispuniti očekivanja i odmah postati kompletni muškarci. Sve to još i debelo plaćamo. A, onda ćemo licemjerno na kafama i društvenim mrežama komentarisati kako se svijet izokrenuo, kako ništa u društvu i državi ne valja, kako nas djeca ne slušaju i kako smo nesretni nečijom krivicom.

Nije li pravi trenutak da svako od nas krene od sebe i počnemo mijenjati stvari? Dok još imamo vremena… Vrijedilo bi barem pokušati.

Tagovi
Topic
Objavio: Wed, 26/04/2017 - 05:46

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top