Prva banka humanog mlijeka u Bosni i Hercegovini: Lijepe vijesti za nedonoščad

.
Otvorena je prva banka humanog mlijeka u Bosni i Hercegovini. Formirana je u Banjoj Luci, pri Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske. Ovo je velika vijest prvenstveno zbog najranjivijih – prijevremeno rođenih beba.

Univerzitetski klinički centar Republike Srpske od danas ima Banku humanog mlijeka. Ovo je prva zdravstvena ustanova u Bosni i Hercegovini koja je osnovala i opremila ovakav prostor. Projekat je koštao 1,5 miliona maraka. Uz ovaj projekat otvorena je i potpuno rekonstruisana Klinika za dječije bolesti.

– Posljednjih godina imamo sve više prijevremeno rođene djece sa vrlo malom porođajnom težinom. Ovo je prva banka humanog mlijeka u Bosni i Hercegovini i jedna od rijethih u okruženju. Farmaceutske kuće mogu da naprave bilo kakav pripravak, ali ništa ne može da zamijeni majčino mlijeko, rekao je načelnik Klinike za dječije bolesti UKC Republike Srpske Vladimir Mirošljević.

On je istakao da će mlijeko biti prikupljano prema protokolima koje su sačinile Pedijatrijska i Klinika za ginekologiju i akušerstvo, da mlijeko nakon izdajanja ide u proces pasterizacije, zamrzava se na određenu temperaturu i potom se, u zavisnosti od potreba djece, odmrzava na određenu temperaturu.

– Što se tiče drugih bolnica, nismo u stanju da transportujemo majčino mlijeko, ali smo u stanju da primimo takvu djecu i da im omogućimo da konzumiraju majčino mlijeko, rekao je Mirošljević.

Banka humanog mlijeka opremljena je na inicijativu Udruženja roditelja privjevremeno rođene djece “Mrvice” iz Banjaluke. Potpredsjednica Udruženja Amela Filipović istakla je kako je humano mlijeko hrana, ali i lijek, te da je za sve roditelje ovo veliki dan, piše N1.

– UKC je po prvi put dobio polikliniku za dječije bolesti na kojoj su na jednom mjestu kabineti, subspecijalističke i specijalističke ambulante. Sredstva za opremanje prostora u vrijednosti od 1,5 miliona maraka prikupljena su u humanitarnoj akciji “S ljubavlju hrabrim srcima” održanoj pod pokroviteljstvom Kabineta predsjednika Republike Srpske, istakao je generalni direktor UKC Vlado Đajić.

– Zahvalnost svim građanima Republike Srpske koji su kroz svoje donacije doprinjeli do toga da mi prikupimo oko 700.000 KM da bismo mogli napraviti prvu Banku humanog mlijeka u Republici Srpskoj i konačno Vladi Republike Srpske koja je dodala 800.000 KM da bismo mi mogli da kompletiramo cijeli ovaj prostor i da imamo rekonstruisanu Polikliniku za dječije bolesti, istakla je predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović.

FOTO: OSLOBOĐENJE