Prva generacija učenika – frizera uspješno startala u Velikoj Kladuši

m
Po prvi put u kladuškoj Drugoj srednjoj školi od ove školske godine među zanimanjima koja su učenici mogli birati je i zanimanje za frizera. Uvođenje ovog zanimanja inicirali su frizeri s područja općine Velika Kladuša, među kojima je i Zlatka Kaja Mekić, sada predavačica u školi.

Kako Melkić ističe, unazad više godina kladuški frizeri su ukazivali na potrebu uvođenja ovog zanimanja, i uz saradnju i dogovor s direktorom škole, s tim zahtjevom su se obraćali resornom kantonalnom ministarstvu. Ministarstvo je na zadovoljstvo kladuških frizera, ali i zainteresiranih učenika, ove školske godine odobrilo uvođenje ovog zanimanja i upisano je jedno odjeljenje od 24 učenika. Melkić kaže da je potreba za novim frizerima čak i veća od upisanog broja učenika, jer prema njenim podacima, na području naše općine postoji oko 30 frizerskih salona i svi oni trebaju nove frizere.

Prema riječima direktora Druge srednje škole Fikreta Hadžića uvođenjem novog zanimanja za frizera odgovorili su na potrebe tržista rada, ali su i svršenim osnovcima iz kladuških osnovnih škola pružili mogućnost da srednju školu upišu na području svoje općine. Do sada su oni koji su željeli upisati ovo zanimanje odlazili u Cazin ili neku drugu općinu.

Interes prilikom upisa bio je velik i kako Hadžić ističe oko 40 učenika željelo je upisati ovo zanimanje. Oni koji su imali sreće da budu primljeni su jako sretni, jer kažu ovo je zanimanje koje vole i koji im garantira da će se brzo zaposliti.

Škola za frizera traje tri godine i veći dio nastave se zasniva na praksi. Više o ovom poslušajte u našem izdanju emisije za školu „Veliki odmor“ koja je na programu u utorak, 01. novembra od 13:30h.