Prva molitva u najvećoj džamiji u Turskoj

Grandiozna džamija sa šest munara, koja može primiti približno 63.000 vjernika, otvorila je svoja vrata u četvrtak u Istanbulu nakon gotovo šest godina gradnje.

Veliki broj građana, uz zvaničnike iz stranke AKP predsjednika Turske Recepa Tayyipa Erdogana, prisustvovao je jutarnjoj molitvi.

Džamija je na istočnoj, azijskoj strani Istanbula, a nosi ime Camlica, po brdu na kojem je izgrađena. Ta bogomolja smatra se omiljenim projektom konzervativnog predsjednika Erdogana.

Bitka kod Manikerta

Prema organizaciji koja ju je sagradila, džamija ima obilježja osmanske kulture te je najveća u Turskoj.

"Kapacitet joj je 63.000 vjernika. Od dodatnih sadržaja ima konferencijsku dvoranu, biblioteku, muzej i parkiralište za 3.500 vozila", rekao je za agenciju dpa čelnik organizacije donatora Ergin Kulunk.

Službeno otvorenje planirano je za kasniji datum.

Zanimljivo je što je svih šest munara visoko 107,1 metar u sjećanje na bitku kod Manikerta iz 1071. između Seldžuka i Bizantijskog Carstva.

Jačanje nacionalnog i vjerskog ponosa

Za neke analitičare taj Erdoganov potez naglašava njegovu misiju da upotrijebi muslimansku infrastrukturu za preobrazbu turskih urbanih središta i političke klime, slično kao njegove kolege državnici koji upotrebljavaju izgradnju džamija za "pojačavanje nacionalnog i vjerskog ponosa", prema Bulentu Batumanu s Univerziteta Bilkent u Ankari.