Dan kada je Prva proleterska brigada prekinula četnički pokolj nevinog stanovništva (FOTO)

Prigodnim programom na Mostu Alije Izetbegovića te spuštanjem ruža u rijeku Drinu, u Goraždu su obilježeni Dan sjećanja na genocid i godišnjica prvog oslobođenja Goražda u Drugom svjetskom ratu. Tog 26. januara 1942. godine u Goražde je ušla Prva proleterska brigada, prekinuvši pokolj koji su četnici na drinskim mostovima započeli još krajem novembra 1941. Oko 8.000 civila ubijeno je tih dana u Gornjem Podrinju.

- Iako je tragedija nesretnog vremena obilježila naše živote, okupljamo se da pošaljemo poruku mira i pomirenja. S bolom u srcima, sjećamo se stradalih i molimo za njihove duše, a zahvalnost i poštovanje za sve što su učinili upućujemo onima koji su se borili protiv zla – kazao je gradonačelnik Goražda Muhamed Ramović, prenosi Avaz.ba.

Godišnjici na mostu u centru grada prisustvovale su i delegacije udruženja antifašista iz nekoliko bh. gradova, ali i iz prijateljske Slovenije. 

- Mi moramo odati posebno priznanje pripadnicima Prve proleterske brigade, koja je zaustavila četnički pokolj. Nije se zaustavila, produžila je dalje, pa je usiljenim maršom, preko Igmana, stigla do Foče. Danas je i Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta, sve je to povezano u jednu priču. Antifašizam živi zahvaljujući ovoj djeci koja su danas poručila “Da rata više ne bude” – kazao je član SABNOR-a BiH Bakir Nakaš. 

Cvijeće s mosta u Drinu su, između ostalih, bacili i Valerija Škrinjar, partizanka i dugogodišnja novinarka “Oslobođenja”, ali i najmlađi učesnik Igmanskog marša Albin Pibernik.

Program su uljepšala djeca iz Osnovne muzičke škole “Avdo Smailović”, Osnovne škole “Husein ef. Đozo” te Vijeća učenika srednjih škola.