Prva vakcina protiv malarije biti će uvedena u 12 afričkih država

afrika
Dugo očekivana vakcina protiv malarije najavljena je za uvođenje u 12 afričkih zemalja u sljedeće dvije godine, potencijalno spašavajući desetine hiljada života.

 

Početnih 18 miliona doza prve vakcine protiv malarije na svijetu dodijeljeno je zemljama u kojima je rizik od obolijevanja i umiranja djece od malarije najveći, navodi se u saopćenju globalne alijanse za vakcine Gavi, Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) i UNICEF-a.

"Ova vakcina ima potencijal biti vrlo utjecajna u borbi protiv malarije, a kada se široko primjenjuje zajedno s drugim intervencijama, može spriječiti desetine hiljada smrti svake godine", rekao je Thabani Maphosa, glavni direktor provedbe programa za državu u Gaviju.

Još 16 afričkih zemalja zatražilo je pristup vakcini i nadat će se zalihama kada se proizvodnja poveća.

Vakcina, nazvana RTS,S/AS01, proglašena je "sigurnom i učinkovitom" u smanjenju smrti i teških bolesti nakon što je dano na 1,7 miliona djece u Gani, Keniji i Malaviju od 2019. godine.

Sada će ga dobiti Benin, Burkina Faso, Burundi, Kamerun, Demokratska Republika Kongo, Liberija, Niger, Sierra Leone i Uganda, a očekuje se da doze stignu u posljednjem kvartalu ove godine.

UNICEF-ov pomoćnik direktora za imunizaciju, Ephrem T Lemango, rekao je da će vakcina pomoći u borbi protiv bolesti koja svake godine u Africi ubije gotovo pola miliona djece mlađe od pet godina.

“Već dugo vremena ove smrti su se mogle spriječiti i liječiti; ali uvođenje ove vakcine dat će djeci, posebno u Africi, još bolje šanse za preživljavanje. Kako se ponuda povećava, nadamo se da će još više djece moći imati koristi od ovog napretka koji spašava život,” rekao je.

Vakcine proizvodi GlaxoSmithKline, ali uz očekivanih 60 miliona potrebnih doza svake godine do 2026., indijska kompanija Bharat Biotech uskoro će također biti uključena u opskrbu.

Dr. Kate O’Brien, direktorica odjela za imunizaciju, cjepiva i biološke lijekove pri WHO-u, rekla je da je vakcina otkriće za zajednice pogođene malarijom.

“Velika potražnja za vakcinom i veliki doseg imunizacije djece povećat će jednakost u pristupu prevenciji malarije i spasiti mnoge mlade živote. Neumorno ćemo raditi na povećanju opskrbe sve dok sva ugrožena djeca ne budu imala pristup”, rekao je O’Brien.

Još jedno cjepivo, R21, razvijeno na Univerzitet Oxford, također će proizvoditi indijska kompanija, Serum Institute, i čeka pretkvalifikaciju SZO-a.