Prvak Njemačke, Gianni, porijeklom Krajišnik, ubuduće će nastupati za BiH

.

Bosna i Hercegovina uvijek je bila zemlja velikih sportista i talenata u bilo kojem sportu, jedan takav je i Gianni Dedić, mladi bokser, koji je rođen van naše zemlje, tačnije u Minhenu.

Ipak, njegova krv je bosanska, otac Eniz porijeklom je iz Ključa, dok je njegova majka Etjana iz Prijedora. Mladi bokser rođen je 15.8.2001. godine u Minhenu.

Dedić je bio prvak Njemačke 2015. godine, tri puta bavarski šampion, također pobjednik internacionalnog turnira Kalingrad 2018. u Rusiji i pobjednik Kupa Black Forrest u kojem učestvuju takmičari iz šest država.

On je u posljednje vrijeme sve više u Bosni, priprema se za prvenstvo. Odluku da nastupa za domovinu svojih roditelja, ali i svoju državu BiH, kako i sam to kaže u razgovoru za naš portal donio je zbog velike ljubavi i pripadnosti prema našem narodu i državi.

Također, nedavno je bio na pripremama na Zlatiboru, a svakodnevno trenira u Sarajevu. Kaže da sa nestrpljenjem čeka nastup i osvajanje novih medalja i titula.

Odakle ljubav prema boksu?

  • Zbog svoj osjećaja pripadnosti i same nacije uvijek sam pratio karijere boksera Adnana Ćatića i Muamera Hukića. Od stranih boksera, fasciniram sam stilom Muhameda Alija i Roberta Durana.

Ko je Vaš uzor u karijeri?

To je svakako naš Adnan Ćatić.

Koji su Vaši dosadašnji uspjesi u karijeri?

  • Ja sam boksovao za Njemačku u raznim kategorjima te sam bio državni prvak dva puta. Učestvovao sam po različitim različitim turnirima po cijeloj Evropi. I ponosam sam što sam se često kući vraćao s svojenim zlatnim medaljama.

Zašto si odlučio da nastupaš za BiH?

  • Prelaskom u kategoriju seniora odlučio sam boksati za BiH jer mi se pružila mogućnost izbora – a moj izbor i moja dugogodišnja želja je predstavljati BiH na međunarodnim i svjetkim turnirima. Svaki sportista nosi samo jednu boju u svom srcu -a za mene, to su boje bh. zastave.

Kako teku pripreme u Sarajevu?

  • Trenutno sam na pripremama u Sarajevu i mogu reći da sam zaista zadovoljan organizacijom, treninzima i saradnji s mojim mentorom – trenerom Almedinom Fetahovićem.  Za karijeru svakog mladog sportiste od krucijalnog je značaja posvećenost i volja trenera kao i sam odnos s trenerom. Ja mogu reći da sam ponosam i zahvalan što imam trenera Almedina Fetahovića – renomiranog i uspješnog sportistu.

Koji su mu ciljevi u budućnosti?

  • Ciljevi su mi da za BiH boksam na turnirima gdje ću pokazati najbolji razultat, a aBd u budućnosti da budem prvak svijeta i podignem BiH zastavu na tron – san svakog sportiste.

U BiH nastupaš BK Željezničar? 

  • BK Željezničar je klub sa dugom historijom i to je jedan od razloga mog odabira ovog kluba. Imam odlične uslove, dobre trenere i veoma sam zadovoljan radom. Vjerujem da ću napraviti zavidne rezultate sa BK Željezničar.