Prve doze Pfizerove vakcine u Hrvatsku stižu u subotu

.
Nakon odobrenja Pfizer/BioNTechove vakcine protiv koronavirusa u Evropskoj uniji stigla je i informacija da njene prve doze stižu u Hrvatsku u subotu.

Tu informaciju podijelila je na Twitteru HDZ-ova zastupnica u Evropskom parlamentu Sunčana Glavak.

"Upravo je odobrena vakcina protiv koronavirusa. Prve doze vakcine u Hrvatsku stižu u subotu, a vakcinacija u državama članicama započinje 27., 28. i 29. decembra", napisala je.

Sada se očekuje da konačnu odluku o korištenju Pfizerove vakcine u EU donese Evropska komisija i ona se očekuje večeras ili najkasnije sutra.

Nakon te odluke krenut će se sa distribucijom vakcine, a kompanija Pfizer je saopćila da je ona za tu proceduru spremna i da samo čeka zeleno svjetlo EU.

Ona će biti raspoređena u svim zemljama članicama EU, njih 27 i vakcinacija će počinjati kako budu pristizale prve doze u svaku od njih.

Današnje odobrenje Pfizerove vakcine uslijedilo je nakon brojnih pritisaka koje je imala Evropska agencija za lijekove (EMA), pogotovo iz Njemačke u kojoj je sjedište kompanije BioNTech.

Ubrzane su procedure te je tako EU odobrila Pfizerovu vakcinu nakon Velike Britanije i SAD-a, a o odobrenju Modernine će se odlučivati 6. januara naredne godine.