Prve sedmice nastave čak 120 razreda u Beču završilo u karanteni

.
Čak 120 razreda u Beču završilo je u karanteni u prvom školskom tjednu. Ministar obrazovanja Faßmann stoga se zalaže za ublažavanje pravila karantene za učenike.

Ministar obrazovanja Heinz Faßmann (ÖVP) zalaže se za moguće skraćivanje karantene za učenike koji moraju ostati kod svojih kuće zbog zaraze nekoga od svojih kolega iz razreda. Trenutačno učenici karantenu mogu prekinuti nakon deset dana PCR testom, dok bi u budućnosti to trebalo biti moguće već nakon pet dana, piše “Presse”. Međutim, Ministarstvo obrazovanja nije odgovorno za propis o karanteni.

Osim toga, prema Faßmannu, ubuduće ne bi trebalo sve učenike slati u karantenu ako je nastavnik pozitivan na koronavirus. U pojedinim slučajevima u karantenu idu samo učenici koji sjede pored zaraženog kolege, ili red ispred ili iza. Međutim, trenutačno o svakom slučaju odlučuje zdravstveno tijelo. Prema zahtjevu ministra u karantenu bi u budućnosti trebali ići samo necijepljeni učenici. U osnovnim školama bi se sva djeca tretirala kao cijepljena budući da trenutačno u Austriji cjepivo nije odobreno za djecu mlađu od 12 godina.

Samo u Beču, nakon intenzivnog testiranja u “sigurnosnoj fazi” na početku školske godine, više od 120 razreda trenutačno se nalazi u karanteni.

 

Osim propisa o karanteni, Faßmann je oporavljene učenike i nastavnike izjednačio s onima koji su cijepljeni u nedavnoj izmjeni Pravilnika o školi. Time se štedi obveza testiranja nakon završetka trotjedne “sigurnosne faze”.