Prve snimke indijskih radnika koji su devet dana zarobljeni u tunelu

.
Tunel u izgradnji urušio se ujutro 12. novembra nakon odrona

Prvi put otkako se urušio tunel u sjevernoj indijskoj državi Utarakand, snimljeni su radnici zarobljeni u tunelu. Već devet dana u tunelu se nalazi 41 radnik. Video je snimljen pomoću endoskopske kamere koja je jučer provučena kroz novu cijev probušenu u tunelu, piše BBC.

Topli obrok

Spasioci su također koristili cijev kako bi radnicima dali prvi topli obrok nakon devet dana. Radnici su se do sada hranili grickalicama koje su slali kroz ranije umetnutu užu cijev. Tunel u izgradnji urušio se ujutro 12. novembra nakon odrona. Ubrzo nakon toga uspostavljen je kontakt sa zarobljenim radnicima i od tada im se osiguravaju kisik, hrana i voda.

Sinoć su spasioci uspjeli gurnuti cijev promjera oko 15 cm kroz ostatke unutar tunela. Stavili su malu kameru pričvršćenu na savitljivi kabel u cijev i upotrijebili je za snimanje zarobljenih muškaraca.

U videu objavljenom na internetu vide se spasioci kako gledaju snimku na ekranu računala izvan tunela. Jedan spasilac traži od muškaraca da se pojave pred kamerom, nasmiješe se i mašu. Na snimci se vidi kako radnici odgovaraju na upute. Spasioci su im rekli da će uskoro biti spašeni te su ih zamolili da se identificiraju pred kamerom.

Zaštitne kacige i jakne

Sudeći po snimci, komunikacija između zarobljenih radnika i spasioca odvija se preko walkie-talkieja. Na snimci se vidi da mnogi radnici nose zaštitne kacige i jakne. Spasilac je rekao radnicima da će cijev uskoro biti očišćena, nakon čega će im biti poslana voda.

 

Foto: Screenshot: YouTube