Prvi maj na Ostrošcu u Cazinu- puno slavlja i veselja

prvi maj
Proslava prvog maja, Međunarodnog dana rada na ovim prostorima, tradicionalno se odvijala u prirodi. Sva poznata izletišta bila su mala da prime zainteresirane. Za tu priliku znali su dan ranije postaviti kakav rekvizit, pa i prenoćiti kako bi na vrijeme rezervisali svoje mjesto. Danas su obale Une skoro pa prazne. Tek poneki bračni par. Mlade, nismo zatekli…

 

Poput Bišćana, građani ostalih gradova Unsko-sanskog kantona vode istu borbu sa ekonomskom krizom. tako se proslava Prvog maja svela na neradni dan uz malo bolji ručak ili roštilj u prirodi, uglavnom građana srednje i starije životne dobi. 

Živo je bilo tek na Ostrošcu u Cazinu gdje je tradicija prvomajskih praznika prerasla u svojevrsno narodno veselje. Osim atraktivnog starog grada, za tu priliku otvorene su sve trgovine i restorani, a duž puta postavljeni prodajni stolovi sa različitim sadržajem.

Uprkos ekonomskoj krizi Cazinjani se, kako i sami kažu, ne odriču narodnog veselja, jer ono pripada narodu i čini tradiciju ovdašnjih ljudi, koji su se danas baš kao i ranijih godina okupili u velikom broju. U tom vedrom duhu i optimizmu poručuju – ako ne znate gdje bi za Prvi maj naredne godine – „vidimo se u Ostrošcu“.