Prvi ministar koji je javno rekao: “Da, prevarili smo građane!”

,

Imate paralelno stopu inflacije koja jede taj novac i od njega možemo izgraditi sve manje autoputeva i cesta, istakao je Amidžić

Srđan Amidžić, ministar finansija Bosne i Hercegovine, obratio se javnosti nakon današnje sjednice Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH.

Posebno se Amidžić osvrnuo na tačku sjednice koja se odnosila na raspodjelu novca od putarina.Imate paralelno stopu inflacije koja jede taj novac i od njega možemo izgraditi sve manje autoputeva i cesta, istakao je Amidžić

Upoznati ste da je jedna od tački trebala biti raspodjela putarina i da se taj novac stavlja u službu ljudi u oba entiteta. Sa žaljenjem, ta tačka nije naišla na podršku i ono što vam mogu reći, moja lična impresija, nakon četiri mjeseca rada ovdje, ja polako sam ubijeđen da je BiH ekonomski neodrživa zemlja, rekao je Amidžić.

Potom je kritikovao način zaduživanja države, te je kao primjer toga spomenuo finansiranje rekonstrukcije puta Foča – Sćepan Polje.

Ne postavljam pitanje političke, kulturološke, religijske održivosti BiH. Pričam o svom resoru. Samo u BiH imate situaciju gdje ja trebam biti sretan što sam potpisao ugovor sa EBRD-om i gdje smo se zadužili 110 miliona eura. Samo u BiH trebam biti sretan što smo počeli pregovore sa Svjetskom bankom o finansiranju puta Foča – Šćepan Polje, a istovremeno imate situaciju da na računima UIO stoji blizu 250 miliona KM, kazao je on

Rekao je, kako kaže, već jednom da su građani prevareni, a istu rečenicu ponovio je i sada.

Svi mi smo platili akcize na naftne derivate. Jesu li te pare na računu? Jesu. Je li se očekuje da se novac stavi u funkciju? Mi ga ne stavljamo u funkciju. Imate paralelno stopu inflacije koja jede taj novac i od njega možemo izgraditi sve manje autoputeva i cesta, istakao je Amidžić.

Kako bi bolje “dočarao” ono što želi reći, upotrijebio je i jednu uzrečicu.

Mjesto gdje počinje Bosna je mjesto gdje prestaje logika. Volio bih da je ovo samo problem sa sredstvima putarina. Imamo 250 miliona kada je u pitanju UIO, 250 miliona kada je u pitanju Elektroprijenos, 120 miliona KM kapitalnih projekata. Sve to stoji na računima, rekao je on.